“Ботев” (Пловдив) днес представи идейния проект за реконструкцията на стадион “Христо Ботев”. Презентацията се състоя в заседателната зала на Общински съвет Пловдив. Авторът на проекта арх. Георги Савов показа в детайли как ще изглежда съоръжението, за да отговаря на изискванията за III категория по стандартите на УЕФА.
 
Строителството ще погълне около 20 млн. лева, а стадионът трябва да бъде готов за експлоатация през 2014 г. Реконструкцията ще бъде извършена на четири етапа, първият от които ще започне до края на март и ще продължи четири месеца.
 
1-1_2.jpgПърви етап: Подмяна на терена, който ще разполага с модерна дренажна система и отоплителна инсталация. Игрището ще бъде с размери 68x105 метра. Трибуна “Изток” също ще бъде ремонтирана, като под нея ще се намират съблекалня, стая за допинг проби и лекарски кабинет.
 
Втори етап: Цялостна реконструкция на южната трибуна и освобождаване на място за паркинг.
 
Трети етап: Аналогичен на втория, но се отнася за северната трибуна.
 
Четвърти етап: Преместване на централната трибуна с 10 метра навътре. Подходът към ложите ще се извършва от фасадата, която, заедно с бюст-паметника на Христо Ботев, е единственият спомен, който ще остане от настоящия вид на стадиона.
 
Всяка от трибуните ще разполага със самостоятелен контрол на достъп. За всеки сектор ще бъдат изпълнени санитарните изисквания за провеждане на спортни и обществени мероприятия.
 
1-3_1.jpgИнформационното табло ще бъде под козирката на южната трибуна. Проектът предвижда осветлението да се намира на самата козирка. Тъй като тя ще бъде поставена в края на строежа, се работи и върху вариант за изнесено извън рамките на стадиона осветление, уточни арх. Савов.
 
След края на реконструкцията стадион „Христо Ботев” ще разполага с 18 000 седящи места, от които 120 ще бъдат ВИП. 80% от местата ще бъдат покрити. Паргингът ще побира 800 автомобила и 6 автобуса.
 
Помещенията под трибуните ще бъдат на три нива. Те включват съблекални, медицински кабинети, зала за технически конференции, помещения за представителите на медиите, 4 спортни зали, музей, фен-магазин, санитарен възел, тераси и др.

1-2_1.jpg