Ръководството на Ботев Пловдив подписа важен договор. Канарчетата удължиха контракта на спортния директор Артур Платек. Полският специалист остава на „Колежа“ за още две години – до лятото на 2026-а. Настоящият му договор изтичаше на 4 август. Малко преди дербито с Локомотив Пловдив двете страни са провели финални разговори и са подписали новото споразумение, пише „Тема Спорт“. Очаква се до дни клубът да официализира новината.

Бившият дългогодишен скаут на Борусия Дортмунд пристигна в Ботев Пловдив преди 12 месеца. Той веднага се зае за работа и резултатите не закъсняха. Канарчетата спечелиха Купата на България след победа над Лудогорец във финала на „Васил Левски“ с 3:2. Тимът се представя и на добро ниво и в евротурнирите това лято. Отстрани Марибор в Лига Европа, но после отпадна от Панатинайкос. Сега го очакват срещи с бонския Зрински Мостар в Лигата на конференциите.

Откакто Платек пое нещата, жълто-черните реализираха и доста силни входящи и изходящи трансфери, и то за сериозни суми. 19-годишният Уме Емануел бе продаден на швейцарския елитен Цюрих за близо 1,5 милиона евро.

54-годишният Артур Платек работи отлично със собственика Антон Зингаревич и старши треньора Душан Керкез. Вижданията за спортно-техническата политика съвпадат с проекта на руския бизнесмен и двете страни засега умело работят за доброто на Ботев Пловдив.

Според запознати полският специалист е получил през тази една година предложение да се завърне в родината си. Той е бил желан от Висла Краков, но нещата не са се получили.

Платек е в основата и на идването на Керкез начело на канарчетата. Това лято и старши треньорът удължи своя договор с клуба. Той и екипът му също остават на „Колежа“ до лятото на 2026 година. Напоследък Артур е бил на скаутски мисии в няколко страни в Африка – Мали, Кот д‘Ивоар, Нигерия, Камерун и др.

Преди да дойде в Ботев Пловдив, полякът е изкарал 3 години като спортен координатор на Гурник Забже (2018-2021). Бил е скаут на Борусия Дортмунд цели 6 години (2012-2018). А преди това е заемал за кратко тази длъжност и в Кайзерслаутерн. В родината си е бил старши треньор на Варта Познан, Погон Шчечин и Краковия Краков.

Така че оставането му на стадион „Христо Ботев“ е един от най-силните ходове на ръководството на жълто-черния клуб.