Литекс приема “Ботев” (Пловдив) във втория по-интересен мач от 9-ия кръг на “А” група. Двубоят е днес от 18:00 часа. “Ботев” е на четвърто място с 16 точки, Литекс е пети с 14, като и двата тима имат шанс да изпреварят ЦСКА, който след победата над “Левски” вчера с 1:0 излезе временно на трета позиция.

Ръководството на Литекс иска победа на всяка цена. Мачът се очертава като директна битка за третото място. Шефовете на ловчанлии са решили да надъхат играчите за успех над “канарчетата” с двойни премии. Въпреки че официално не афишира амбиции за призово класиране, целта пред Литекс е участие в евротурнирите, след като миналия сезон тимът остана извън квотите.

Христо Стоичков няма да може да използва в средата на терена Александър Цветков, който е наказан. Младите Никола Колев и Руменов са контузени. Очаква се Исмаел Иса пак да бъде предпочетен пред Заков.

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА

Литекс – “Ботев” (Пловдив)
Днес от 18:00 часа
Градски стадион в Ловеч
Съдия: Ивайло Стоянов

Вероятни състави:
lit.jpg
Литекс:
Илко Пиргов, Страхил Попов, Илия Миланов, Николай Бодуров, Васил Божиков, Небойша Йеленкович, Симеон Славчев, Галин Иванов, Георги Миланов, Армандо Ваюши, Исмаил Иса
Резерви: Евгени Александров, Грозев, Динчев, Цветанов, Башов, Хасани, Заков
Контузени: Никола Колев, Румен Руменов; Наказан: Александър Цветков



2_13.jpg
“Ботев” (Пловдив):
Ернестас Шеткус, Йордан Христов, Асен Караславов, Бобан Грънчаров, Артур Енрике, Томаш Иршак, Рубен Паласуелос, Костадин Дяков, Тодор Неделев, Иван Цветков, Вандер Виейра
Резерви: Христо Иванов, Стефан Станчев, Ангел Рахов, Петър Атанасов, Мариян Огнянов, Станислав Костов, Бамого
Контузени: Няма; Наказани: Няма



Любопитни факти:

*За първи път Литекс и “Ботев” (Пловдив) играят в Ловеч на 29 октомври 1994 година. Гостите бият с 3:0, като головете отбелязват Георги Донков, Румен Иванов и Веселин Петков. Това е и единственият пъпен успех на “канарчетата” в града на люляците. Първото и единствено равенство в Ловеч 0:0 е регистрирано на 24 април 2004 година.

*За пръв път Литекс бие “Ботев” на свой терен на 22 септември 1995 година с 3:0, головете реализират Димчо Беляков - 2 и К. Ахмед.

*Две са най-изразителните победи на Литекс срещу “Ботев” с 6:0 на 14 април 2001 г. и на 1 декември 2007 г.

*Най-много голове - 3, за Литекс в Ловеч са отбелязали Д. Беляков, Хр. Йовов и Ив. Попов, а 2 - Ст. Юруков, Л. Мота, М. Петров и В. Нифлор. За канарчетата 6-те гола са вкарали шест различни играчи - Г. Донков, Р. Иванов, Веселин Петков, Авт. Гвианидзе, Омониго Темиле и Ем. Морини.

*Най-често срещаният резултат в Ловеч е 2:0 - 4 пъти (за Литекс) и 3:0 - 3 пъти (2 за “оранжевите” и 1 за “канарчетата”).

*Литекс е безпощаден на свой терен срещу Ботев Пд -11 победи, едно реми и само едно поражение. Когато Литекс е повеждал в резултата, винаги е стигал до крайната победа.

*В полза на Литекс срещу “Ботев” (Пловдив) в Ловеч са отсъдени 3 дузпи и те са реализирани от Хр. Йовов и Ив. Попов -2. Хеттрик за Литекс е направил Хр. Йовов.

*9 чужденци са се разписвали за Литекс: Луиш Карлуш Мота, Албан Буши, Миливое Новакович, Бето, 3оран Янкович, Сандриньо, Вилфрид Нифлор, Дока и Том. Трима чужденци са вкарали за “Ботев” Пд в Ловеч: Авт. Гвианидзе, Омониго Темиле и Ем. Морини.

*Двата отбора не са играли в 9-и кръг на първенството. През октомври двата тима са играли един мач в Ловеч и гостите от Пловдив бият с 3:0 през 1994 година.

*Треньорът на “Ботев” (Пловдив) Ферарио Спасов е легенда на ловешкия футбол. До скоро той беше директор на Академия Литекс, а преди това дълги години треньор на “оранжевите”. Като треньор Феро вкарва Литекс в “А” група през сезон 1996/97, през сезон 97/98 е шампион като помощник треньор, а през 1999 година като треньор. Печели Купата на България през 2001 година./БЛИЦ