“Ботев” (Враца) и Лудогорец са новите членове на “А” група. Двата тима са недостижими в класирането на двете “Б” групи, съответно два и един кръг преди края.

“Ботев” се връща в елита след прекъсване от повече от 20 години. Бронзовият медалист от 1971-а изпадна от “А” група през сезон 1989/90 и оттогава се луташе между аматьорския и полупрофесионалния футбол.

Лудогорец ще играе за първи път в “А” група след 11 години история. Това стана благодарение на собственика Кирил Домусчиев, който през зимата направи грандиозна селекция.

Тимът от Разград завърши 2:2 като гост на Светкавица и отново не показа очакваната добра игра. След равенството Лудогорец събра 41 точки и кръг преди края е недостижим на първата позиция.

Гостите започнаха добре и натиснаха, което доведе до дузпа в тяхна полза. Тодор Колев пропусна от бялата точка в 13-ата минута. Само седем по-късно тимът бе наказан. При една контра опитният играч на Светкавица Даниел Генов би отдалеч, вратарят Емил Михайлов сгреши и му се наложи да извади топката от вратата си.

Лудогорец продължи да натиска и изравни в 55-ата минута. Мирослав Иванов се оказа най-съобразителен в наказателното поле и направи 1:1. В 70-ата минута тимът стигна до пълен обрат. Разписа се Шенер Ремзи след центриране на резервата Шоко. Малко преди края на мача гол на Станислав Жеков за 3:1 бе отменен заради засада. Христо Александров обаче направи 2:2 минута преди края.

“Ботев” записа ценна победа с 2:1 като гост на Септември (Симитли). Митко Ценовски откри в полза на тима от Враца в 16-ата минута, но домакините изравниха чрез Атанас Николов в 33-ата. Победният гол падна едва в 84-ата минута, а негов автор стана Симеон Райков. Треньор на “Ботев” е вторият баща на национала Валери Божинов – Сашо Ангелов.

Отборът от северозападна България има 56 точки два кръга преди края и е недостижим на първото място./БЛИЦ

Резултатите и класирането в Източната "Б" група тук

Резултатите и класирането в Западната “Б” група тук