Ботев (Пловдив) победи с 2:0 ДИТ в първи полуфинал от републиканското първенство за набор 2001. Срещата започна на естествен терен №1 в Коматево, но завърши на изкуствения терен на базата на "канарчетата". Причината за това беше бурята, която се изсипа над Пловдив в 59-ата минута на срещата и наложи прекъсването на мача за известно време.

Пред погледите на над 250 зрители "жълто-черните" изиграха изключително силна първа част, в която доминираха тотално над своя съперник. Особено впечатляващи бяха първите 20 минути, в които гостите рядко минаваха центъра, а доминацията на пловдивчани бе по целия терен. Още в 20-ата секунда Кристиан Добрев се измъкна отляво и се озова на добра позиция, след което стреля, но вратарят Димитър Славов отрази удара му. Доминацита на домакините съвсем логично доведе до откриването на резултата в 12-ата минута. Кристиан Добрев пусна към Иван Василев, нападателят стреля, получи се рикошет и топката премина голлинията - 1:0.

Второто попадение падна в 40-ата минута. Кристиан Добрев и Иван Василев комбинираха отлично, вторият излезе сам срещу вратаря на ДИТ и с прехвърлящ удар направи 2:0.

В 59-ата минута срещата беше прекъсната. Небето над Коматево се отвори и последва рядко виждана по българските ширини буря, която включваше проливен дъжд, смесен с градушка и ураганен вятър. Двата тима се прибраха на спринт в съблекалните, а длъжностните лица съвсем логично изчакаха стихията да отмине, за да вземат решение за продължаването на срещата.

След над 20-минутно прекъсване срещата бе подновена, но това се случи на изкуствения терен, тъй като естественият бе подгизнал и не бе годен за игра. В оставащите минути до края отборите така и не успяха да се оттърсят от шока, който ги бе сполетял и до сериозни положения пред двете врати не се стигна.

Реваншът между Ботев и ДИТ е в неделя от 18 часа на стадиона в Драгалевци. В другия полуфинал, игран в Стара Загора, Берое и Черно море завършиха 1:1. Реваншът между тях е насрочен за 26 юни от 10:30 часа на стадион „Корабостроител“ във Варна.