Българският национал Валери Божинов зае челното трето място в класация на пропилените таланти. В ранглистата на разочарованията пред 27-годишния нападател на Виченца са само англичанинът Франсис Джефърс и португалецът Рикардо Куаресма.
 
“Божинов беше един от най-големите таланти във футбола. Той проби много млад и когато през 2007 г. беше привлечен в Манчестър Сити можеше да бъде приет като трансфер с потенциал”, заяви анализаторът от “Би Би Си” Дейв Фарар.
 
На 27 години Божинов вече е далеч от потенциала, който показваше преди близо 10 години. Кариерата му върви надолу и надолу. Спортинг (Лисабон) трябваше да го върне във висините на футбола, но той се забърка в скандал и вече е нежелан в португалския гранд. Играе под наем за все по-слаби отбори – Лече, Верона и сега Виченца. По-лошото е, че българинът явно е загубил голмайсторските си умения, с които направи впечатления.
 
Второ място заема английският нападател Франсис Джефърс, който впечатли в Евертън и Арсенал го купи през 2001 г. за 8 милиона паунда. Дълго време той беше най-скъпия трансфер на Арсен Венгер и може би най-голямата му грешка. Джефърс, наричан “Лисицата в пеналта” не успя да се наложи в Лондон, кариерата му тръгна надолу, игра за отбори от Австралия и Малта и сега носи екипа на четвъртодивизионния английски Акрингтън Стенли.
 
Първи е португалецът Рикардо Куаресма. 29-годишният нападател дебютира за Спортинг (Лисабон) на 18 години, а два сезона по-късно беше продаден на Барселона за 6 милиона евро. След това игра за Порто, Интер и Челси, преди да отиде в Бешикташ през 2010 г. От тази зима вече играе в ОАЕ, където се състазава за Ал Ахли от Дубай.
 
БОЖИНОВ Е ПРЕДСТАВЕН В КЛАСАЦИЯТА СЪС СЛЕДНИЯ КЛИП