Емисарят на Металург (Донецк) Веселин Бранимиров гледа над 50 мача в първенства на Бразилия, Аржентина и Уругвай в продължение на 45 дни. Целта беше да избере футболисти, които да вдигнат класата на украинския тим, воден доскоро от българския треньор Николай Костов.

"Избрах 10, но приоритет от тях са двама. Ще предоставя имената им на треньора на представителния тим", заяви Бранимиров, който вече се прибра във Варна.

Бившият защитник на Черно море и Нафтекс гледал само 5 срещи в Бразилия, далеч повече в Аржентина и няколко в Уругвай.

"В Бразилия видях на живо играта на Роналдо-Феномена и Роберто Карлуш в Коринтианс. Роналдо много е наддал, сигурно е над 100 кг. Едва ли пробяга и 200 метра за едно полувреме. Карлуш обаче е все така активен по левия фланг", разказа пред "Народно дело" Веско.

В Аржентина той се е снимал за спомен с бившия национал Роберто Аяла, който на 37 години и облича екипа на Расинг. Разминал се е обаче с Диего Марадона.

"Бях на мач на Бока Хуниорс, но точно тогава празнуваха Деня на майката в страната, на който местните много държат, и имаше малко хора по трибуните. Марадона си има лична ложа, но тя бе празна", допълни Веско.

Последният е следил изявите на Мартин Палермо, Рикелме, Ариел Ортега и други. "В първенството по-силните отбори бяха четири и логично два от тях са на първите места. Естудиантес стана шампион, а Велес - втори. Като цяло много мачове бяха под нивото на нашата "А" група. Иначе Индепендиенте спечели Купа СудАмерикана, която е еквивалент на Лига Европа", допълни Бранимиров.

На 10 януари той се прибира в Донецк за началото на зимната подготовка на Металург. Веско е директор и главен треньор на школата, в която са 10 отбора, а в представителния тим на Металург са Велизар Димитров и треньорът на вратарите Николай Донев.

"Завършихме 10-и, което е разочароващо. Амбициите за новото първенството са високи и включват класиране за Лига Европа. За мен не е проблем, че работя с таланти, защото още се уча като треньор. Един ден ще водя със сигурност и мъже", завърши Бранимиров. /БЛИЦ