Дарин Тодоров продължава тежката битка за завръщане към нормалния ритъм на живот. Роденият през 1987 година в Шумен бивш футболист на "Левски" вече шеста година се бори неистово с последиците от катастрофата и комата. Дарко стъпка по стъпка, бавно, болезнено и мъчително се опитва да активира нерв по нерв, клетка по клетка. И успява! А вече се изправя и на крака. Краят на битката е съвсем близо. За да продължи лечението обаче, са необходими още финансови средства. Преди дни Тодоров се прибра от Турция, където проведе първата терапия на роботизирано устройство - Локомат.

Дарко има нужда от още три процедури в специализираната клиника в Анкара, като за всяка от тях родителите му трябва да осигуряват по 7000 долара. Бившият футболист си има ангел-хранител - майка му Даниела, която никога не се предава и вече се доказа като изключително борбена жена.

"Много е трудно, но продължаваме. Вижда се краят на тежката битка, на целия този кошмар", коментира майката на Дарко. Пред БЛИЦ тя разказа как е протекло лечението в Турция и специално благодари на докторите, на целия персонал на клиниката, както и на футболните ни национали.

"Ако не бяха момчетата от националния отбор начело с Ники Михайлов, нямаше как да заминем. Изключително много сме им благодарни за това, което направиха. Събраха 7000 долара и ни ги връчиха. Общо платихме 9200 долара за 20-те дни лечение. Николай Михайлов ми се обади, за да ми съобщи радостната вест, искаше да говори с Дарко, но той не пожела, тъй като много се вълнува и притеснява. Важното е, че момчетата от националния отбор му дадоха старт и показаха, че Дарко не е забравен от тях. Той е играл с някои от момчетата, с Ники Михайлов бяха заедно в "Левски" преди години. Желая много успехи на националите, без която помощ нямаше да можем да заминем за Турция", разказа Даниела.

__________5.jpg

"Бяхме 20 дни в Анкара. Много съм щастлива, че се озовахме в тази реномирана клиника за кинезитерапия, в която разполагат с роботизирано устройство - Локомат. Такъв уред няма в България, има единствено за малки деца. В Турция ни приеха страхотно. Не може да си представите за какво уникално отношение става дума. Хората бяха много мили с нас - още от първия ден, а когато си тръгвахме, всички слязоха на паркинга, за да ни изпратят и да ни кажат, че ни очакват отново през март. Изумена съм от отношението на хората - мили, приятни, постоянно усмихнати. В България дори и не можем да мечтаем за клиника като тази в Анкара, всичко е перфектно - от А до Я. Хората изпращаха кола до хотела, после ни връщаха обратно след всяка от процедурите през тези 20 дни. Първо правиха прегледи на Дарко, понеже е за първи път при тях, поставяха му специални шини, а ефектът от процедурите на Локомата е видим. Дарко живна, дори сега хората в Шумен като го виждат и му казват, че е много променен", коментира още майката на Дарко пред БЛИЦ.



"След 15 март задължително трябва отново да отидем в клиниката. Препоръчват ни да бъдем общо четири пъти на процедурите. На този етап обаче не мислим дори и за третото ходене, тъй като тепърва трябва да събираме средства, за да заминем през март. Много ни е трудно, не знам как ще се справяме. Апелирам към всеки да помогне с каквото може. Трябва да продължим, това е истината, вече шеста година... Семейството от всичко сме се лишили в името на най-важното - Дарко отново да живее нормално. Вижда се краят на тежката битка, но да не се лъжем - трябват още много пари. А сами няма как да се справим. Имаме магазинче за продажба на прежди, но от това не се печели. Изкараното отива за плащането на наема", сподели още за трудностите майката на Дарин Тодоров. 

Тя съобщи, че към момента по банковата сметка има преводи от Черноморец (Бургас), от втория отбор на Лудогорец, както и от Асоциацията на българските футболисти.

"Дарко няма проблеми с храната. Вече може да яде от всичко. Свърши се със специалните храни. Единственият проблем е краткотрайната му памет. Вижда се обаче промяна и даже съм изумена от това, което се случи преди часове. Викам на Дарко, че отивам да купя сок, а той ми отвърне: "Не ходи, има сок, нали вчера купихме". Оказа се, че аз съм забравила, а той не. Доскоро имаше проблеми с паметта, но сега нещата се подобряват, може би заради раздвижването на целия му организъм. Клетките му се пробуждат една след друга, резултатът е видим. Сега се изправя, няма огъвания както преди", каза още Даниела. 

Майката сподели също така, че Дарин вече започнал да гледа футболни мачове. "В началото не искаше да гледа, защото се дразни, че не играе. Сега прекарва доста време пред компютъра, следи спортните новини. Вече позадържа вниманието си на мачовете. Но наистина много го боли, че не може да играе. Аз не спирам да го успокоявам и да му казвам, че ще се оправи и един ден пак ще бъде на терена", добави развълнуваният родител.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

Най-лесният начин за желаещите да помогнат на Дарин Тодоров става чрез DMS кампанията (DMS DARKO на кратък номер 17 777).

Дарителската сметка на Дарин Тодоров:

Титуляр: Дарин Валериев Тодоров
УниКредит Булбанк
IBAN: BG31 UNCR 7000 1519 4561 09
BIC: UNCRBGSF