Поредицата от реферски гафове в последните кръгове, а и четвъртфиналите за Купата на България, са само върхът на огромния айсберг от проблеми в съдийството. В него се крие напрежение, а интересното е, че то е проворикано от жена. Въпреки стремежа на повечето от родните арбитри да се показват като кавалери, чашата на търпението им прелива заради неадекватните решения на Илонка Джалева. Бившата учителка по физкултура надхвърля редовно правомощията си, които постът главен мениджър на Съдийската комисия й предоставя. В родното съдийство дори е назряла идеята за подписка, с която да бъде поискано от ръководството на БФС отстраняването й, пише "Меридиан Мач". Заради страха от отмъщение повечето засегнати предпочитат да запазят анонимност, тъй като Джалева вече е доказала своята безцеремонност в кадруването. Заради нея от процеса на управление на съдийството остана изолиран един от утвърдените и уважавани дори от УЕФА кадри - Костадин Костадинов. Именно на него Джалева дължи прогреса си като съдия, а след това и като ръководител. Очевидно тя се ползва с влиянието на силни фигури във футболната централа.

3.JPGМениджърската роля бе въведена след присъединяването на БФС към Съдийската конвенция на УЕФА. По програмите на тази конвенция в момента текат няколко инициативи, имащи за цел развитието и обучението на най-перспективните наши рефери. Ежегодно от Нион превеждат по 100 хиляди евро за целта. Точно в тази област са някои от провалите на Джалева, след като по терените виждаме все по-зле подготвени съдии, асистенти и допълнителни арбитри. Тя провали семинарите и разчита на лектори със съмнителни качества, които до голяма степен са анонимни дори в средата, в която се изявяват.

Кралицата на реферската свирка вече има натрупани черни точки и пред Марк Бата, който бе привлечен за отговорник от УЕФА. Французинът е останал разочарован от поведението на Илонка по време на европейското за юноши до 17 години в България. Вместо да е в Стара Загора в ролята си на пряко ангажиран с турнира представител, тя е отпътувала с кола до Хасково, за да изпълни наряд като съдийски наблюдател.

ЧЕСТО ЗАБРЯВА ДА УВЕДОМЯВА ЗА НАРЯДИ
Илонка Джалева редовно забравяше да уведомява за наряди съдиите през миналия сезон. Последният случай за допълнителния рефер на двубоя на Локо (Сф) - Берое (0:1). Александър Костадинов трябваше да замени Ангел Ангелов, но до последно не е знаел за наряда. През есента Димо Момиров бе заменен като делегат, като на негово място бе изпратен в последния момент Кирил Манолов. Той обаче дойде в 22-ата минута на мача ЦСКА - Славия, но въпреки това в доклада си бе записал, че има дузпа за ЦСКА в 12-ата минута. От небрежността на Джалева пострадаха още Костадин Писков и Костадин Гергинов. За подобен гаф преди години Иван Славков-Батето уволни тогавашния секретар на Съдийската комисия Иван Йосифов. Тогава Йосифов бе дал наряд на Момиров, който по това време е бил в чужбина за среща от евротурнирите.