Бойна готовност цари в бургаските детски градини. Малчуганите са затаили дъх и очакват с нетърпение най-голямото спортно събитие от масов характер в края на годината. Предстои детската Шампионска лига по футбол.

Учебните заведения влизат в лют сблъсък за челните места, а общият брой на участниците ще е около 800-850 на възраст между 3 и 7 годинки, всички до един възпитаници на ДФК Звездичка.

Тази събота и неделя и другата събота и неделя са квалификациите, а срещите ще се играят в закритата модерна зала „Странд - Царството на футбола”. Финалите също ще са там, навръх празника на морския град - Никулден. Присъствие като гости са заявили редица авторитети, добре известни на широката публика. В миналогодишното издание председателят на школата Петър Алексиев докара не кой да е, а силният човек в УЕФА за детско-юношеския футбол Мордехай Шпиглер.

„Убеден съм, че ще стане за поредна година голям празник. Наясно съм, че децата са нетърпеливи да покажат натрупаните умения пред най- верните си фенове. Те израстнаха много и повишиха класата си. Колегите-треньори имат заслуга за това. Ще имаме и доста деца- дебютанти, които съвсем от скоро са се включили към нашата програма и методика на обучение в съвсем ранна възраст”, заяви Петър Алексиев.

Той няма да изпуска от поглед всеки един мач понеже турнира ще му послужи да селектира най-добрите момичета и момчета за съответните възрасти при областни, републикански и международни състезания. През календарната година Звездичка участва в такива и представи на висота Бургас и заслужено получи грамоти от общината, Регионалния инспекторат по образование, БФС, БОК и УЕФА. В духа на истинската Шампионска лига, порасналите бебета ще облекат безплатно пъстроцветни футболни екипи- от главата до петите. Те се съхраняват зад дебели врати с катинар и са на стойност 20 000 лева. Влизат в употреба само при специални случаи понеже костваше доста усилия и нерви на Петър Алексиев и екипа на популярната школа, докато се намери спонсор който да плати разходите.

„Така стана, че и в училищата в които работим, осигурихме качествена екипировка, а имената на дарителите са на гърдите на децата. Каква по хубава реклама от спорта, и то детския. Да развиваш такъв е наблагодарна и трудоемка работа, но вярвам, че усилията се оценяват. Като стана въпрос за училищата, при тях без много шум, вътрешното първенство върви под пълна пара”, заяви още Алексиев, който е сред номинираните за приза „Бург на годината” през 2013 година.