Нефтохимик приема ЦСКА днес от 17:30 часа в мач от междинния 16 кръг в Първа лига. Срещата ще бъде дебют за новия треньор на "червените" Стамен Белчев, който смени Едуард Йорданеску. Двубоят е любопитен и заради треньора на бургазлии Христо Янев. Той за първи път ще се изправи срещу ЦСКА, който водеше в началото на сезона.

Младият наставник бе начело на тима в първите четири кръга, след което подаде оставка. И до днес обстоятелствата около раздялата остават не до край изяснени, но е сигурно, че сериозна външна намеса накара наставникът да вземе това решение. С Янев "червените" победиха Славия с 2:0, загубиха от Верея с 0:1, разбиха Нефктохимик с 5:1 и направиха реми 1:1 срещу Пирин в Благоевград. След това той подаде оставка и след известно време пое Нефтохимик.

Голяма част от футболистите, които играха под негово ръководство в Борисовата градина, го последваха. Спокойно може да се каже, че Нефтохимик е с най-много "червени" кадри, минали през "Армията". Освен треньора Янев и двамата му помощници (Владо Манчев и Ивайло Петров) на "Лазур" са още седем футболисти, играли в ЦСКА. Факт е, че "шейховете" се представят слабо от началото на сезона, но е факт и друго - Христо Янев и футболистите на ЦСКА от миналия сезон успяха да обединят цялата "червена" общност в най-трудния период от историята на клуба. Днешният двубой със сигурност е по-различен за Христо Янев и момчетата, които спечелиха Купата през пролетта, но след това не им бе даден достатъчен шанс.

Стамен Белчев ще запише дебют начело на "червените" от София. Очаква се да направи доста промени в стартовия състав, някои от тях свързани с включването на повече българи. Мач след мач чужденците се превръщат в трън в очите на феновете. Стигна се до момента, в който след ремито с Верея привържениците не им обърнаха никакво внимание, а разговаряха само с българите.

Ето кои бяха в ЦСКА, а сега са в Нефтохимик:

Христо Янев - треньор

Владимир Манчев - помощник треньор

Ивайло Петров - треньор на вратарите

Стоян Колев

Ангел Грънчов

Николай Дюлгеров

Йордан Йорданов

Румен Руменов

Станислав Маламов

Костадин Хазуров

Днес от 17:30 часа
Нефтохимик - ЦСКА
Стадион: "Лазур"
Пряко по Диема спорт
Съдия: Ангел Ангелов

Вероятни състави:

Резултат с изображение за нефтохимикНЕФТОХИМИК: Янко Георгиев, Ангел Грънчов, Марко Ранджелович, Костадин Велков, Иво Малинов, Николай Дюлгеров, Мариян Огнянов, Любомир Божинов, Иван Вълчанов, Станислав Маламов, Венцислав Христов
Резерви: Стоян Колев, Михаел Орачев, Яни Пехливанов, Атанас Чепилов, Емануил Манев, Румен Руменов, Живко Петков
Контузени: Костадин Хазуров, Йордан Йорданов
Треньор: Христо Янев

Резултат с изображение за цскаЦСКА: Георги Китанов, Станислав Манолев, Антон Недялков, Божидар Чорбаджийски, Александър Дюлгеров, Петрус Бумал, Борис Галчев, Арсенио Нунеш, Кирил Десподов, Густаво Кулма, Милчо Ангелов
Резерви: Анатоли Господинов, Стойчо Атанасов, Рафа Перес, Кристиян Малинов, Александър Георгиев, Диого Виана, Преслав Йорданов
Контузени: Давид Симао, Педро, Рубен Пинто
Треньор: Стамен Белчев

Баланс: 29 мача, 7 победи за Нефтохимик, 4 равенства, 18 победи за ЦСКА

Баланс в Бургас: 14 мача, 6 победи за Нефтохимик, 2 равенства, 6 победи за ЦСКА, г.р. 22:17

Любопитни факти:

*Временният треньор на ЦСКА Стамен Белчев за последно води тим в елита - Хасково, в периода 3 април - 27 май 2015 година. С него отборът изпадна в долната дивизия.

*За първи път двата отбора играха в Бургас на 29 април 1995 година - 1:0 за Нефтохимик с гол на Митко Трендафилов.

*За първи път ЦСКА победи в Бургас на 1 април 1998 година с 3:1. Два гола вкара Емил Костадинов, един добави Христо Стоичков, а за домакините се разписа Илия Груев.

*Най-изразителната победа на ЦСКА в Бургас е на 29 август 2004 година - 4:0 (два гола на Христо Янев и по един на Велизар Димитров и Амиран Муджири)

*За последно Нефтохимик взе точка от ЦСКА на 13 февруари 2004 година (3:3). Това е и най-резултатният двубой между двата тима.

*Най-изразителната победа на Нефтохимик срещу ЦСКА в Бургас е с 3:0 на 8 август 1998 година - голове на Илия Груев, Веско Петков и Антон Спасов.

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА

ТЕЛЕВИЗИОННАТА ПРОГРАМА ЗА ПЪРВА ЛИГА