Черно море може да остарее с четири години и категорично да се превърне в най-стария футболен отбор у нас. Клубът бил приемник на Спортист, който е учреден през 1909 г. и тази година трябва да се смята за рождена на "моряците". Това обяви бившият футболист на тима, спортен журналист и писател Стефан Янев. Той бе категоричен, че разполага с документи, които доказват твърдението му.
 
"През 1908 г. в района около Аквариума от гърци и няколко българи е създаден клуб Атлас. Година по-късно българите се отделят и създават Спортист. Малко след това двата отбора изиграват първия мач по между си, който Спортист печели с 1:0, а впоследствие Атлас се разпада. През 1914 г. по предложение на лидера на Спортист Стефан Тончев клубът се обединява с Тича (създаден през 1913 г.). Незнайно защо обаче обединеният клуб приема годината на основаване на Тича, а на практика по-големият брат е пренебрегнат. За мен това е неуважение и пренебрежение към хората, създали Спортист. Така например Тончев, който впоследствие играе за обединения клуб, превежда за първи път на български език футболния правилник", коментира Стефан Янев пред "Позвънете: ВестникЪт".
 
По неговите думи, целта не е Черно море изкуствено да бъде състарен, а да бъде възстановена една неправда. В последните месеци "Левски" и Локо (Пд) правят опити да променят годините си на създаване.