Директорът на школата на Черноморец (Бургас) Николай Кръстев, както и помощник-треньорът на мъжкия отбор Станимир Димитров, заминаха за Испания за двуседмично обучение. Кръстев ще прекара 10 дни в един от най-популярните испански клубове Атлетик (Билбао), където ще наблюдава работата на Ернесто Валверде в първия отбор на баските. След това Кръстев ще се концентрира върху работата на втория тим на клуба, който се състезава в трета лига, както и на големите възрасти в школата.

Изборът на Атлетик (Билбао) за събиране на опит и идеи не е случаен, акцентираха от Черноморец. Както се знае, Атлетик в цялата си история разчита само и единствено на собствени кадри, произведени в школата и след това адаптирани за професионалния футбол. Клубът е и рекордьор в испанския футбол по продадени собствени играчи.

Именно този процес трябва да бъде въведен и в Черноморец в следващите години. Писмото за практиката на Николай Кръстев на спортната база "Лесама" е подписано лично от директора на клуба Хосе Мария Аморорту. Посещението на "Сан Мамес" е осъществено със съдействието на мениджърската агенция "Скаутинг тийм".

"Идеята е да инвестираме в нашите кадри. Сега в треньорите, които пък после ще донесат новости и за младите ни футболисти", коментира треньорът на първия отбор на Черноморец Неделчо Матушев.

Станимир Димитров пък ще има престой в Мадрид, където ще наблюдава работата в частни школи, а на 9 декември ще гледа на "Сантяго Бернабеу" последния мач на Лудогорец в груповата фаза на Шампионската лига срещу Реал (Мадрид).