ЦСКА се завърна на своето познато място – на истинската европейска сцена. “Червената” армия превзе Москва. Нещо, което нито един български отбор не бе правил до момента в двубоите срещу руски съперници.
Направи го мощно, зрелищно, красиво, не оставяйки никакъв шанс на прехваления отбор на Динамо. Клуб, който превъзхожда многократно българските “армейци” финансово, но не и като дух, като качество и като воля. Да, ЦСКА победи благодарение на тези три компонента. Не само победи, но и надигра напълно московчани на техния собствен стадион. Този успех е една прекрасна легитимация на прохождащия в тежкия треньорски занаят Любослав Пенев. Любо доказа, че започва да я разбира играта, след като постави в малкия си джоб своя опонент Андрей Кобелев. В София Пенев заложи на предпазливостта, дефанзивния стил, а насред Москва – на агресията и изненадата. Привидно против всякаква логика, но същевременно уникално - нали?! И докато руският треньор разполага със скъпоплатени и опитни футболисти, в “армията” на Любо има млади момчета, на пръв поглед сякаш незнаещи как се носи пушка на рамо и как се печелят сражения. Ама само на пръв поглед, защото “бебетата” на Любослав Пенев надскочиха себе си и извършиха чудото. Голямото чудо. В период, в който бяха оставени гладни – без пюрета, мляко, памперси и залъгалки “червените бебоци” изведнъж се превърнаха в мъже. Същите тези голобради мъже заведоха ЦСКА на европейското поле, където поколенията преди тях екзекутираха футболни крале и караха Европа да им ръкопляска. Сега овациите са за младите момчета, заслужили напълно червената фланелка. За първи път в своята история ЦСКА успя да обърне на чужд терен резултата във важен мач и да достигне до победата, попадайки в групите на Лига Европа. Всичко това благодарение на героите и на техния пълководец, изнесъл ни във втори пореден час безплатен, но изключително полезен урок по тактическа зрялост и грамотност. Радостта в червено достига космически размери, тъй като никой не вярваше, че точно с този си състав ЦСКА ще възвърне част от европейския си блясък. За да грейне той с цялата си светлина, е нужно още време. Важното е, че Любослав Пенев разполага със страхотен потенциал, с една чудесна перспектива, която тепърва ще жъне още по-големи успехи.
Апропо, няма защо да си кривим душата – при онова проклето положение Павката Виданов откровено посече Кирил Комбаров в наказателното поле. Дузпа имаше, а само след минута Иван Иванов отсече с глава главите на “братушките” за 1:2. Да не забравяме обаче, че съдията бе германец. И вероятно хобито му е историята. Човечецът може би съжалява, че вермахтът навремето така и не можа да стъпи в Москва и реши да помогне в нейното футболно превземане... Разбира се, това е в кръга на шегата.
Казано сериозно, въпреки съдийската ненамеса ЦСКА тотално надигра Динамо. Без опълчение, без безразборно кюскане на топката “червените” изхвърлиха руснаците и влязоха в Европа като истински победители, осигурявайки си финансова стабилност и спокойствие във възможно най-подходящия момент! 
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ