Четирима ученици от Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ влизат в мениджърския екип на ФК Локомотив (Дряново). Това стана ясно след проведена среща на 4 април в учебното заведение, организирана от директора Мария Събева и ръководството на футболния клуб. Благородната инициатива е на председателя на Общинския съвет в града Тодор Георгиев, известен още и като DJ Теди Джорджо.

„Разговаряхме с ученици от 9 и 10 клас. Поводът бе поканата за сътрудничество между ФК Локомотив (Дряново) и учебното заведение. Целта е подпомагане развитието и обучението на учениците. Четирима младежи изявиха желание да влязат в екипа на футболния клуб. Това ще им даде възможност да се обучават относно техническата и юридическата дейност при управлението, развитието и популяризирането на дейността на Локомотив“, обясни Тодор Георгиев.

Със заделени средства от бюджета по капиталовата програма на общинската администрация и с решение на Общинския съвет по предложение на кмета Трифон Панчев и на председателя на местния парламент Тодор Георгиев е изграден Пресцентър на спортен комплекс „Локомотив“ в Дряново. Той вече е оборудван с нужната телекомуникация - интернет, ток, озвучаване, апаратура и др., според европейските изисквания и стандарти.

„Така от тази година всички мачове на мъжкия представителен отбор се излъчват на живо като занапред ще се предават и мачовете на детско-юношеската школа на тима. Освен това идеята на ръководството на футболния клуб и на общинската управа е учениците Димитър Филипов, Пламен Томов, Петър Ламбев и Иван Димитров да влязат в техническия екип и дейността да бъде за тях трупане на знания и умения, но и признаване като стаж“, поясни Тодор Георгиев.

Той уточни, че това става възможно и след като Локомотив (Дряново) получил дарение от мобилния оператор VIVACOM миналата година за отбор на детския футболен турнир. Младите спортисти били наградени с професионална камера и статив на стойност 5000 лева, които да се използват при спортните мероприятия на тима.

Четиримата ученици ще работят редом с настоящия радиоводещ Радомир Димитров. Той е на 75 години и ще предаде знанията и опита си на ентусиастите. Младежите ще бъдат обучавани и от председателя на Общинския съвет Тодор Георгиев и от председателя на Управителния съвет на футболния клуб Пламен Обрешков. Двамата ще работят с избраните ученици в продължение на 3-4 години. Над 30-годишният професионален опит на DJ Теди Джорджо ще е гаранция, че младежите ще получат сериозно, но и безплатно обучение.

„При нас има дисциплина, отговорност и съм убеден, че момчетата ще се научат да обезпечават видеопродукцията, която искаме да се излъчва при мачовете. Стремежът ни е спортната дейност, която се развива в Дряново, да има достатъчно популяризиране. Младежите ще имат ангажимента да поддържат „Фейсбук“ страницата на тима, да качват новини, свързани с дейността на територията на община Дряново. Защото Футболният клуб има интересна история и се развива успешно, а и приобщаването на децата към спорта и предпазването им от пороците, са приоритет на Община Дряново. Затова искаме да привлечем подрастващите към спорта, защото вече имаме много шампиони и сериозни клубове, както и добре оборудвани бази за упражняване на лека атлетика, тенис на корт, бокс, лека атлетика и др.“, коментира още Тодор Георгиев.

Според договора за партньорство, Футболният клуб ще отделя средства, които ще дарява на Професионалната гимназия по икономика като тези суми с решение на Педагогическия съвет ще се дават като стипендии на четиримата ученици.

„Благодарни сме на директорът на учебното заведения Мария Събева за това, че ни предоставя кадри, от които се нуждаем“, подчертаха Тодор Георгиев и Пламен Обрешков.