Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Играчите от златното поколение на българския футбол ще се съберат за мач, който да отбележи 275-ата година от създаването на българската общност в Банат. Според румънското издание “Адеварул” Четвъртите в света ще играят футболен мач в град Дудещи веки на 15 август.
 
На тази дата ще бъдат тържествата по случай годишнината на българската общност в румънската област Тимиш. Тържествата са организирани от Съюза на българите в Банат и българското посолство в Румъния. Главното събитие е футболна среща с участието на тима, воден от Христо Стоичков и Трифон Иванов, който игра полуфинал на Мондиал`94.
 
Очаква се съперник на Четвъртите в света да бъде отбор от футболни знаменитости, който ще бъде воден от Йохан Кройф и за него ще играят легендарни играчи като Ромарио, Роналд Куман и румънската футболна икона Георги Хаджи.
 
В Дудещи веки, който до 1968 г. се нарича Бешенова веке (Стар Бешенов) се намира най-голяма общност от български католици извън България. Българската общност в града е създадена през 1738 г. има голяма роля в културен, исторически и социален аспект за връзките между България и Румъния. 1930 г. в региона са живели 5800 потомствени българи. С годините техният брой намалява и при преброяването през 2002 г. те са били 2400.
 
Самият Христо Стоичков ще зарадва българската общност в Румъния още на 29 май, когато от 19:00 часа в Тимишоара ще бъде излъчен биографичния филм “Христо Стоичков”, а Камата се очаква да присъства на събитието.