Треньор №1 на България за ХХ век Димитър Пенев даде поредна доза култови съвети към българските футболисти, фенове и журналисти. Стратегът от Мировяне призова играчите да гледат повече мачове от водещите първенства и да не се вглеждат толкова много в решенията на реферите, които имали дипломи за съдии, а футболистите нямали такива.

"Нека да мине паузата първо, да почнат мачовете и ще разберем – добре ли е била подготовката, добра ли е тактиката, има ли резултати. Сега какво да говорим – то всеки ден се говори за ЦСКА и "Левски". Но смятам, че на "Българска армия" разполагат със състав и футболисти, които достойно може да защитават името на ЦСКА и неслучайно са първи и имат шансове за шампионската титла", коментира Пенев.

"Тази година ще бъде интересен завършекът на първенството, остават два кръга, знаете всички (б.р. - остават три кръга до края на редовния сезон, след който започват плейофите). Конкуренцията е добра – Лудогорец, ЦСКА, "Левски", Литекс, "Ботев" (Пловдив)... Но всички обичаме и европейския футбол – някой е от Ливърпул, някой от Реал (Мадрид). Желая нашите футболисти и те да поглеждат европейците, да видят някои интересни моменти от техните мачове... Искам да поздравя и българските фенове – "сини", "бели", "червени"... Нека са малко по-толерантни към новите футболисти, към младите, нека имат търпение. Всичко зависи от добрата организация на футболния съюз и стига с тези претенции към съдиите! И от фенове, и от футболисти! Реферите имат отговорност, те имат и дипломи за съдии. А футболистите нямат! Това е защото съдиите знаят правилата на играта", обясни Чичо Митко.

Големият треньор не пропусна да подкрепи новия национален селекционер Ивайло Петев, като заяви, че и самият той е започнал славния си път начело на България с контрола срещу Локомотив (София). "Всеки наставник, който поема националния тим, поема голяма отговорност. От друга страна ръководството му е гласувало пък голямо доверие. Спомням си моята първа среща – националният отбор срещу Локомотив (Сф) на стадиона в Драгалевци. Имахме много опитни футболисти, но и младо поколение, което искаше да пробие. Така че с този мач почнаха първите ми стъпки на подбор на големия тим", обясни човекът, извел преди 21 години България до бронзови медали на световно първенство.

На журналистите пък Пената пожела да станат шампиони и да правят хубави и искрени предавания. И показа снимка на легендарния спортен журналист Николай Колев – Мичмана. "Тук сме преди да заминем за Франция. Мичмана все едно е още сред нас, така да бъде и с младите", каза Пенев.