Една от легендите на Ботев (Пловдив) Динко Дерменджиев пропусна неделното домакинство на отбора срещу Родопа (Смолян) (2:1), но прекара още по-емоционален уикенд. Чико беше поканен на празненствата по случай 40-ата годишнина от първото участие в европейските турнири на английския Ковънтри.

На 16 септември 1970 година "небесно сините" правят своя дебют в Европа именно срещу отбора на Тракия, капитанската лента на който по това време носи Дерменджиев. Въпреки първоначалните очаквания за победа на българите, Чико и съотборниците му губят и двата двубоя - 1:4 в Пловдив и 0:2 в Ковънтри. И макар в историята на "жълто-черните" това да не е от най-паметните моменти, присъствието на Дерменджиев на тържеството в Англия е още едно доказателство за високия морал и уважение към противника, които са съпътствали винаги най-обичаният отбор под седемте хълма, пише на сайта на "канарчетата".

3_2.jpg

На въпросното събитие, състояло се на 23 октомври, Чико в присъствието на преводач е имал няколко интервюта за местни медии. На полувремето на двубоя Ковънтри – Барнзли (3:0) е раменил флагчета със Рой Бери, капитана на англичаните от 70-те. Това се е случило в центъра на терена, а по трибуните е имало близо 15 000 зрители.

На последвалите срещи българската легенда е подарил на домакините няколко сувенира на Ботев и тениска на настоящия отбор с номер 8 и надпис на гърба "CHIKO". Вечерта завършва в приятелски разговори и песни. /БЛИЦ

4_1.jpg

5_1.jpg