Страхотна чистка беше извършена в съдийската ранглиста. Шестима елитни рефери са извадени от ранглистите на "А" група за следващия сезон, научи “ШОУ”. Най-известните имена сред тях са Калин Людмилов и Александър Костадинов. Костадинов е журналист и работи в национална телевизия.
KAMATA 1_1.jpg
Интересно е, че той бе считан за един от най-перспективните ни арбитри. Беше на трето място в ранглистата, пред него бяха само Николай Йорданов и Станислав Тодоров. Затова изненадващо прозвуча новината за суровото наказание срещу Костадинов. Соченият за бележещ значим прогрес през последните два сезона Калин Людмилов също последва съдбата на журналиста. На бившия футболист на ЦСКА и “Миньор” (Пк) бяха поверени доста възлови мачове през миналото първенство на “А” група. Според общото мнение на членовете на Съдийската комисия обаче той не се е справил добре с работата си и е окепазил няколко дербита.
 
“Топла връзка”
 
По-сериозното обвинение към Людмилов обаче е, че той е подозиран в “топла връзка” с клубове от елита. Става въпрос най-вече за“Лудогорец”. Говори се, че босът на разградчани Кирил Домусчиев се чувал редовно с въпросните рефери. Техните телефонни номера фигурирали на мобилния му телефон и бизнесменът постоянно ги “тормозел”, когато трябвало да свирят мачове на неговия тим.
Въпросът, който изниква, обаче е следният. Нали Домусчиев коли и беси в момента в БФС, Боби Михайлов уж го слуша, а как така пъдят подчинените му съдии?
 
Упорито се говори, че Михайлов е имал среща с Домусчиев след завръщането си от световното първенство в Бразилия. Босът на федерацията поставил ребром въпроса: “Дай да спрем с тия съдии. Да, твои хора са, но да ги махнем, защото писъкът срещу тях и твоя “Лудогорец” е огромен. Жертвай се в случая, тъй като не искам УЕФА да ми дърпа ушите!”. И Домусчиев се съгласил...
 
Сигурни източници разкриха, че идеята за чистката е на шефа на Съдийската комисия Никола Джугански. Намерението му било подкрепено с две ръце от Борислав Михайлов.
 
Калин Людмилов предизвика недоволството на куп клубове.  Името му беше забъркано в доста скандали. Най-пресните примери бяха на “Локомотив” (Пд) – “Лудогорец” за Купата на България на 23 април. Още в 11-ата минута дойде и едно от най-спорните положения. Камбуров навлезе в наказателното поле и падна за дузпа, но съдията не посочи “бялата точка”. Реферът доста се поизложи с ръководенето на срещата, като "смърфовете" очевидно бяха ощетени в някои ситуации.
 
Калин Людмилов е роден на 24 август 1978 година. Тренира и играе футбол дълги години... в школата на ЦСКА. Според приятелите му е върл цесекар. В “червената” школа тренира под ръководството на Александър Станков. В един отбор се събират Светослав Тодоров, Тодор Кючуков, Александър Томаш, Асен Букарев, Косьо Мирчев. Стилиян Петров е викан в мъжкия отбор, но често “слиза”, за да играе с юношите, родени 1978 година. Калин Людмилов е централен защитник, дълго време дори е капитан на ЦСКА. Стига до юношески национални гарнитури, а с “армейците” става три пъти републикански шампион.
 KAMATA 2_1.jpg
“Много интелигентно и кадърно момче. Имаше нещастие да получи няколко контузии и затова не продължи с активна кариера”, споделиха източници на “ШОУ”.
 
Впоследствие Калин Людмилов продължава да е близо до футбола. Става телевизионен репортер в Ринг ТВ и често присъства на заседанията на различните комисии на Националния стадион “Васил Левски”. След това е част от гранична полиция, работи на Летище София. Людмилов обаче иска да бъде част от футбола и се преориентира към съдийството. От сезон 2009/2010 вече е в компанията на елитните рефери в “А” група. Миналият сезон бе негов шести. Едва през 2011/2012 обаче ръководи повече двубои. Един от тях предизвика голям скандал и отприщи гнева на Христо Стоичков. Става въпрос за 22 април, мач от 25-ия кръг между “Лудогорец” и “Литекс”. Двата отбора завършват наравно 1:1, но гостите от Ловеч начело с Камата са бесни. В 75-ата минута Литекс поведе в резултата, пет минути след това Лудогорец изравни. В 90-ата минута съдията два пъти подмина ситуации за дузпа в полза на “оранжевите”. След края на двубоя шефът на “Литекс” Величко Дихонов нахлу в съдийската стая. Същия ден Христо Стоичков даде първото си скандално интервю, след като допреди това не бе обелил дума за съдиите. Камата казва за Калин Людмилов: “На последния мач един милиционер, дето не му дават да е регулировчик даже, го пратили да свири пред пълен стадион. И той какво? Не само се посира, ами и се омазва целия пред хиляди хора.” За младия арбитър в съдийските среди се говори, че е пробил благодарение на вече бившия председател Костадин Костадинов. “Истина е, че той го вкара в листата на елитните рефери, но Калин си го заслужи”, твърдят негови колеги.
 
Санкциите
 
Калин и Сашо са понижени за есента да свирят мачове в "Б" група, след което въпросът отново ще бъде поставен на дневен ред. Людмилов претърпя операция и при всички случаи ще бъде дълго време извън терените. Въпреки че е понижен, Костадинов остава поне до края на годината в ранглистата на международните арбитри. Той пък през 2013 г. също беше със спрени прави, след като ощети “Берое” в мач срещу...”Лудогорец”.
Съдийската комисия е сериозно обезпокоена от зачестилите грешки на футболните съдии и по този повод обръща сериозно внимание на всички съдии и асистенти в професионалния футбол, стриктно да спазват "Правилата на играта футбол", да бъдат максимално концентрирани и да се съобразяват с изискванията и инструкциите на съдийската комисия. След последния семинар в Сливен бяха взети решения за изваждане на шестима души от “А” група. Освен цитираните по-горе в “черната” компания са още Атанас Димитров (Сливен), Иван Кирилов (Варна), Стоян Денев (Велико Търново) и Димитър Андреев (Кърджали). Аут е и Христо Ристосков, но при него случаят е различен. Той си тръгна по собствено желание.

"Положението не е никак розово. Има съмнения, че отстранените рефери са слугували на различни клубове. Това е недопустимо. В момента всички съдии се страхуват да не последват съдбата на изгонените. Затова да си отварят очите на четири и да внимават", коментират във футболните ни среди.
 KAMATA 3_1.jpg
Новобранците
 
Новите съдии са Адриян Петров от София и Драгомир Драганов от Варна. Елитната ранглиста ще бъде в състав от 22 души, досега бяха 27. Петров е от известна футболна фамилия, свързана с “Левски”. Той е внук на известния бивш футболист и треньор Петър Петров-Чори. Баща му работи в продължение на дълги години в “синята” ДЮШ. Младият рефер дебютира в "Б" група през есента на 2011 г. Тогава Адриян ръководи “Етър” – “Доростол” (1:0) и “Академик” (Сф) – “Септември” Симитли (1:1), както и един мач за Купата на България - победата на “Спартак” (Плевен) с 2:0 над “Раковски”. Петров се прочу, когато получи заплахи за убийство по време на прекратената от него среща в елитната група между отборите на “Спортист” (Св) и “Локомотив” (Сф).
ТОДОР МИЛАНОВ/ШОУ