Мъри Стоилов, господата в БФС и разните там специалисти побързаха да се застраховат, обявявайки, че жребият за европейските квалификации не бил приемлив. Ако предварително развяваме байрака, по-добре хич да не участваме в мачовете. Жребият е чудесен, стига националният селекционер и избраниците му да изиграят хитро и разумно картите си. Англия е безспорният фаворит, но нека припомним, че последните ни два официални мача с тях приключиха наравно. В квалификациите за Евро 2000 завършихме 0:0 на “Уембли” и 1:1 на “Българска армия”. Швейцария е по принцип неудобен за нас съперник. Това го знае най-добре Иван Вуцов, водил България в онзи ужасяващ мач с “кръстоносците” през май 1991 година, когато загубихме с 2:3 насред София. Но все пак Швейцария може да бъде надхитрена и да я пречупим. Последната контрола между двата тима завърши 1:1.
С Уелс не би трябвало да имаме проблеми, макар че островитяните ни биха с 1:0 в Бургас в приятелски мач.  На официално ниво обаче предимството ни е убийствено, а и уелският футбол в момента е в криза. Черна гора ги познаваме повече от добре, след като бяхме заедно и в квалификационния цикъл за световното в ЮАР.
Най-грубите сметки показват задължителни 9 точки от домакинските ни мачове с Уелс, Швейцария и Черна гора. Поне 4 точки от гостуванията ни на тези отбори и една такава от домакинството ни с Англия. Това е програма минимум, което може да ни изпрати на второто място, давайки право да търсим евроквота чрез бараж. Програма максимум е ясна – 18 точки.
Би било престъпление, ако не успеем. Предстоящото европейско ще е последният възможен форум за участие на Бербатов, Стилиян и Мартин. А когато ножът опре о кокала, хвърлянето на живот и смърт е повече от задължително. Човекът, който ще носи най-голяма отговорност в квалификациите ни, обаче е Станимир Стоилов. Не може да получаваш 30 000 лева месечна заплата и да мрънкаш от жребия. Слаби отбори днес вече няма. Да си спомним само за Кипър, които ни попиляха с 4:1. Но въпреки всичко противниците ни са преодолими. За такива пари и срещу въпросните съперници Мъри трябва земята да изоре, но да спечели. Иначе не на България, но и на Патагония няма да го назначат за треньор.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ