Старши –треньорът на “Черноморец” Димитър Димитров-Херо провежда нетрадиционни методи на лечение в последните седмици в борбата си с рака. 52-годишният наставник се подлага на тежка химиотерапия във Виена, но в същото време търси начини да атакува коварната болест и с други алтернативни лечения. Той е бил посъветван от народен лечител да пробва терапия с корени от едно специфично растения, което се намира само в Непал. Билката може да бъде открита на надморска височина от 4000 до 5500 метра в прочутата планина Хималаите.
Малкият храст е познат сред местните като
 
горчивката
на Бога”
 
Наричат го така, защото е със силно горчив вкус ,но в същото време има божествен ефект върху туморните заболявания. Херо научил за вълшебното свойство на растението от свой близък, който имал дългогодишни връзки с лечители от Изтока.
Чрез него си поръчал непалските корени, които обаче били на безбожна цена. За тримесечен курс на приемане се плащали 40 хиляди евро. Херо обаче броил парите с надежда, че билката ще даде благотворно влияние върху тумора му в стомаха. Заедно с коренчетата са пристигнали и над 60 листа, написани на английски език с точни указания как трябва да се приема чудодейната панацея. Бургазлията вече е започнал приема на корените от Непал, но му е било казано ,че за да има пълен ефект, трябва да пие горчивата отвара поне половин година. Според думите на неговия познат билето атакувало раковите клетки на молекулно ниво и им пречи да се размножават. Паралелно с това постепенно ги унищожава, докато не изчезнат от организма. За да има силен ефект, било нужно да се спазва много строг режим на хранене и на прием на течности. Трябвало да се избягват и стресови ситуации. Херо се подложил вече на диетата, но не можел да се съгласи да се откаже да води и да тренира отбора.
 
”Това ми е животът. Ако не работя, не знам какво ще правя. Чувствам се много по-добре сред момчета„, коментирал Димитър Димитров пред своите колеги.
Така продължавал да води и да тренира бургаските “акули”. В същото време той се подлага и на тежка химиотерапия , която ще продължи близо половин година. Вече са му направени
 
две вливания
на комбинация от
28 медикамента,
 
които също имат за цел да атакуват и да унищожат тумора. Сместа от химикали и точната комбинация били определени, след като Херо бил подложен на тридневни пълни изследвания. В клиниката във Виена го тествали чрез различни методи и са определили реактивността на неговия организъм на всеки един от медикаментите. Херо е уведомил австрийските лекари за провежданото нетрадиционно лечение и те са дали своето одобрение да приема непалското биле. Самите доктори му казали, че знаят за действието на въпросния корен, който вече се използва от някои лаборатории за изготвяне на нови лекарства за борба с туморите.
“Този път Херо сполучи с билката. В началото се появиха много
шарлатани. Искаха му луди пари. Но след направената проверка семейството на Димитър Димитров веднага ги разкри. Вие в “ШОУ” вече писахте за това”, заявиха пред вестника на народа от Бургас.
Самото лечение във Виена също излиза доста солено на бургаския треньор. Той плаща по 18 хиляди евро за всяка едно вливане.
 
Общо терапията в
Австрия ще му струва
около 150 хиляди евро
 
Херо е получил уверението от клубния бос Митко Събев, че всички разходи ще бъдат покрити от него. Шефът на “Черноморец” Събев отсякъл,че ще осребри всички фактури, които треньорът получава за проведената терапия. На този етап обаче бизнесменът не му е превел пари за лечението и Херо плаща сам за химиотерапията.
“Дано Събев не го излъже. Всички се надяваме ,че ще спази думата си, тъй като това са огромни разходи. Но знае ли човек в тези трудни времена на кого да има вяра и на кого - не”, притесняват се в семейството на Димитър Димитров.
Митко Събев обаче му е предоставил личния си самолет, с който Димитров пътува от Бургас до Виена и обратно. На всеки три седмици Херо се качва на аероплана и потегля са клиниката, намираща се в един от крайните квартали на австрийската столица. Чрез специална апаратура в организма му се вкарват медикаменти ,които са създадени преди осем години в лаборатории на НАСА. С подобен тип терапия преди няколко години бе спасен американският колоездач Ланс Армстронг. Тогава той беше заболял от левкемия и докторите не му даваха много живот. Ланс обаче се подложи на експериментално лечение с нов медикамент и чудото стана. Само две години след терапията Армстронг не само се възстанови напълно, но и спечели с умопомрачаваща преднина тежката Обиколка на Франция – “Тур дьо Франс”.
Сега този тип лечение вече е напълно легализирано и в Австрия лекарите прилагат именно същия комплекс от медикаменти. Според предварителни информации разрастването на тумора вече е спряно и сега се очаква чрез атаката върху него той да започне да се свива и раковите клетки да бъдат унищожени. Докато Херо прилага едновременно традиционни и нетрадиционни методи на лечение, той се е посветил и на мистично азиатско учение, в които преобладават религиозни елементи на дзен-будизъм и хиндуизъм. Практикуващите го 
 
стигат до
пълно духовно
равновесие
 
и всичките им физически и духовни процеси работят в хармония. Това помага на организма да функционира със своя пълен капацитет и силно вдига нивото на ефективност на имунната система. Самият Херо често е забелязван от гражданите на Бургас да се разхожда в Морската градина сам и съсредоточен. Той прави разходките си или рано сутрин или късно вечерта. Бургаският треньор, който скоро стана почетен гражданин на родното си място, срещал пълната подкрепа на своето семейство, на футболистите и на всички жители на града. Това му давало сили да продължи борбата с коварното раково заболяване.
“Ей, няма друг с такъв дух като неговия. Все едно е напълно здрав. Така се държи с нас. Случайно го видях, отидох да му стисна ръката и да му пожелая да оздравее. Той се усмихна, а от очите му лъхаше страхотна вяра. Хората са прави, като казват, че не вярваш ли, трудно ще се пребориш с мъките”, заяви читател на вестник “ШОУ” от морския град.
“Да, има положителна промяна. Всички стискаме палци и се молим. Може да не вярвате, но тази чудотворна билка от Непал си оказва влиянието”, радват се близките на Херо.
ГЕОРГИ ИВАНОВ, БУРГАС/ШОУ