Един от най-големите нападатели в историята на пловдивския футбол си отиде на този ден преди 10 години. Легендата на Локомотив Иван Кънчев е роден на 22 декември 1933 г. в Септември, но животът му е свързан с черно-белите до последния му ден, който е 1 февруари 2013 г.

Заради големия му принос към клуба за първи път поклонение пред футболист е организирано на "Лаута". Хиляди се стичат на стадиона да се простят с любимеца си, който освен голям играч бе и ненадминат кавалер на терена и спортсмен.

Иван Кънчев ще бъде запомнен с великите битки срещу Ботев в градските дербита през 60-те години на миналия век. След победата над канарчетата през 1964 г., за която Кънчев вкарва два гола стадион "Христо Ботев" е наречен Кънчова поляна. 

Кънчев вкарва знаменит гол и на Ювентус в преиграването за Купата на панаирните градове. Скромният момък от Септември опъва мрежата на вратаря Анзолин толкова майсторски, че дори аржентинската легенда и носител на Златната топка Омар Сивори му ръкопляска. А митичния Стадио Комунале замлъква.

Иван Кънчев има 214 мача и 73 гола в "А" група (212 мача и 73 гола за Локомотив (Пловдив) и 2 мача за Спартак (София)). За Локомотив (Пловдив) изиграва 419 мача и вкарва 96 гола (214 мача и 73 гола в А група и 178 мача и 23 гола в Б група. Бронзов медалист през 1969 г. с Локомотив (Пловдив). Има 3 мача за "А" националния отбор, 1 мач за "Б" националния и 6 мача с 2 гола за младежкия национален отбор.

Носител на купата за индивидуално спортсменство през 1968 г. "Майстор на спорта" от 1969 г. За Локомотив (Пд) има 16 мача и 6 гола в турнира за купата на УЕФА. Отличава се с добра резултатност и коректно поведение на терена. След прикючването на състезателната си кариера е помощник-треньор на Локомотив (Пловдив) през сезона (1977-1978). 

Поклон! Мир на душата му! 

Дончо Донев/"Марица"