Футболът ни прилича на оплешивяло теме, под което нищо не расте. На клубно ниво сме трагични, на национално скоро и Кокосовите острови ще ни задминат.
Някои обаче продължават да си затварят очите. И поставят върху оределия ни футбол перука, опитвайки се да го поукрасят. Ама ефектът е нулев.
 
Клубовете ни гният от безпаричие. Вижте тъй наречените “грандове”. Там цепят стотинката не на две, а на 22. Селекция няма. Има само ментета. На “Герена”, на “Армията”, под Покрития мост. Навсякъде. То всичко е менте. Включително и перуката, с която е накичен цар Футбол. Под нея се крие и “черното тото”. Всеки участва в него, ама никой не си признава. Никой и не разследва, защото няма доказателства. “Грандове”, средняци и опашкари. Всички са в кюпа. Нали трябва да се позакърпи бюджетът. Особено през зимната пауза, когато се играят контроли.
Ала в БФС мълчат и си траят. Не смеят да гъкнат.
 
Под перуката се кипри и лицензът. Раздават го под масата на тези, които слушат. Другите – майка им жална. А нали законите важат за всички. Окей – ЦСКА са неизрядни. Щом е така – марш от Европа или от “А” група. Ама защо едните минават по втория начин под ледените висулки, оцелявайки, а други – не?!
 
Под перуката се крие и лицемерието, с което ни заливат пред камери и микрофони. Лъжат ни и ни заблуждават, че се играе честно, че футболът го има. Нищо няма, приятели. Ни футбол, ни честна игра. Нищо позитивно!
 
Няма ли най-после някой да махне перуката. И да засади на нейно място истински корени на футбола, благодарение на които той да оцелее! Лошото е, че поне засега не се задава спасение от хоризонта. Докато чакаме, далаверите ще продължат, но после ще дойде есента, когато се броят футболните пилци. И пак ще ни разкрият по бели гащи!
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ