Шефът на Берое Дамян Георгиев посрещна на аерогара "София" Ханс Кодрич. Хърватинът с швейцарски паспорт се завръща начело на тима Стара Загора. Спецът кацна в 16:10 часа в България, след като през последните дни бе в телефонни преговори с ръководството на Берое. Кодрич обаче няма да подпише директно предложеният му двугодишен договор, а ще изчака една седмица, в която ще води тренировките без контракт, за да се запознае със ситуацията и обстановката в отбора преди да вземе окончателно решение дали остава.

Кодрич вече беше треньор на Берое през 2005 г., когато бе уволнен от предишния собственик Николай Банев и заменен с Петко Петков. Именно сегашният спортно-технически директор бе в основата на изгонването на Кодрич тогава, пише Beroe Online. Със съветите си той настрои собственика срещу треньора и се стигна до позорното изявление, че той бил физкултурник.

Ханс Кодрич е един от обичаните в миналото треньори на Берое. На рождения му ден, който бе на мач срещу Локомотив (Пловдив) на стадиона в парк "Лаута" привържениците издигнаха плакат на сърбо-хърватски "Честити родан дан", а в сектора бяха направени огромни букви изписващи "Hansi is the man". С това феновете оказаха подкрепата си за треньора, който бе станал обект на множество интриги и завери заради завист. След загуба с 0:7 от ЦСКА в София Кодрич бе практически уволнен. За да не плаща неустойката по договора му предишният собственик Николай Банев обаче тарикатски обяви треньорски тандем между Кодрич и Петко Петков, а сегашният спортно-технически директор му възлагаше "отговорните" задачи да наблюдава бъдещите съперници на Берое.

Кодрич е роден на 10 септември 1945 г. в град Сисак, бивша Югославия, днешна Хърватска. Хърватското му първо име е Иван. Като футболист е младежки национал на Югославия, а освен в родината си натрупва и международен опит в Патро-Енген (Белгия), Рода (Кекраде, Холандия), Алемания (Аахен, Германия) и Гренхен (Швейцария).

Треньорската му кариера започва именно в Гренхен (Швейцария) като играещ треньор в периода 1976-1978 година. След това е наставник на Ветинген (Швейцария) от 1979 до 1983 г. успява да класира отбора от втора в първа швейцарска лига. През сезон 1983/84 води ФК Цюрих (Швейцария), с който дори участва в евротурнири, а в следващите четири години е наставник на Винтертур (Швейцария). От 1991 до 1994 г. ръководи ФК Цуг (Швейцария) и Де Рейнбах (Швейцария). Най-привързан остава за Бонер (Германия), които ръководи от 1996 до 1998 г. От 1999 до 2001 г. е помощник-треньор на сегашният наставник на Байерн (Мюнхен) "Б" отбор Херман Герланд, който през миналата година пък бе помощник на Луис Ван Гаал в отбора спечелил дубъл на Германия и играл финал за Шампионската лига. Герланд и Кодрич вкарват ССВ Улм (Улм, Германия) от втора в първа Бундеслига, но след първия си сезон в елита отбора губи професионалния си лиценз и изпада в регионалните лиги на Германия. Преди да поеме Берое през 2005 г. Кодрич работи като селекционер за Айнтрахт (Франкфурт, Германия) през сезон 2001/02 и Херта (Берлин, Германия) през 2002/03. Силен период има и през сезон 2003/04 когато е треньор на Асанте Котоко (Куманси, Гана). С ганайците той записва и три успешни кръга в африканската Шампионска лига. След шестте месеца начело на Берое през 2005 г. Кодрич е за кратко скаут в Йънг Бойс (Берн, Швейцария), а три месеца е начело на втородивизионния ФК Госау (Швейцария).

Основните принципи, на които се основаваше отборът на Берое под ръководството на Кодрич бяха дисциплината, характерът и последователността в работата.

"Никога не бих си позволил да поставя нещо над тези две качества. Ако няма дисциплина - няма отбор. Тя е ключът към един стабилен, силен тим", обичаше да казва Кодрич.

Тази максима включваше и абсолютна забрана за коментиране на съдиите по време на мачовете. Глобите в отбора бяха завишени многократно и клубният правилник се прилагаше безпрекословно.

Отборът играеше със схема 4-3-3, която се доближава много до стилът, наложен от Илиан Илиев през настоящия сезон, но е малко по-атакуваща. По лявото крило под негово ръководство най-силните си години направи Данаил Митев, който сега отново се завърна в Берое след престой в Локо (Сф).

Първото нещо, което направи Ханс Кодрич беше да освободи двама от тогавашните любимци на публиката - Слави Жеков и Стелиян Попчев. "Те бяха лидери, но не се вписваха във вижданията ми за бъдещето на отбора. Липсата ще компенсирам с млади, талантливи играчи. Ще дам възможност на футболисти от школата на Берое да ги заместят, така че феновете да си спечелят нови любимци", обеща тогава Кодрич и го изпълни като привлече в отбора Виктор Шпишич и Ваня Джаферович, които и до днес остават в сърцата на феновете.

Безспорно обаче най-запомнящият се мач на Кодрич начело на Берое остана равенството 4:4 срещу Левски с 9 души на терена, в което Айзък Куоки отбеляза хеттрик и след третия гол получи червен картон, а Данаил Митев вкара от дузпа решителния гол за равенството.

Сега сложната задача на Кодрич ще е да изгради нов отбор, след като седем футболисти от миналогодишният тим напуснаха, а очакванията на феновете бяха високи, предвид предстоящото след 6 седмици участие в Лига Европа. Допълнително спецът ще трябва да се бори и с конфликта, който има между фенове и ръководство след уволнението на треньор №1 в България за миналия сезон - Илиан Илиев, както и с дребното интригантство от познатите лица, които го препънаха и при първия опит и които успяха да се преборят и с Илиан Илиев. /БЛИЦ