ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Данните за последните 20 години на УЕФА за европейските турнири показват, че Лудогорец тегли българския клубен футбол напред и нагоре. Разбира се, това е логично с оглед постоянното присъствие на "орлите" в груповите фази на турнирите, включително и две участия в Шампионската лига. В предходните два сезона ЦСКА също даде своя принос с участието в групите на Лига Европа и Лигата на конференциите. Нещо повече - в момента родният клубен футбол показва по-добри показатели и поддържа най-добра крива на представянето от останалите водещи нации от Централна и Източна Европа - Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

 3x500 лв. Бонус за мачовете от efbet Лига!

В първата декада на века Румъния държеше много високо клубно ниво и дори беше в Топ 10 на УЕФА по коефициент, но в последните пет сезона има видим спад, който позволи на България да я доближи по някои показатели, а по други дори да я изпревари. В последните 20 години Румъния е имала 28 участника в груповите фази на турнирите, но този огромен брой се дължи на силния период от средата на първото десетилетие.

От гореспоменатите 5 страния България е на второ място за последните 2 десетилетия с 16 участия общо в груповите фази на европейските турнири. Те са разпределени по следния начин - 3 участия в ШЛ, 12 в ЛЕ (от 2009/10) и 1 в ЛЕ от 2021/22.

В УЕФА отбелязват още нещо. В тези 5 страни има случаи на сериозен пробив на даден клуб, който вдига драстично съответните коефициенти. Точно така направиха Лудогорец и Легия Варшава през сезон 2016/2017, когато двата тима играха 1/16-финали в Лига Европа. Разбира се, важно е тези пробиви да бъдат затвърдени и да се показва постоянство, което ще позволи на клубовете от съответните страни да са в по-добри позиции при жребиите, а с това и да имат по-големи шансове за влизане в групите на съответния турнир.