ЦСКА на пръв поглед е с единия крак в групите на Лига Европа. “Червените” си осигуриха комфортна преднина с 3:0 в София преди реванша с ТНС в Уелс тази вечер и вече гледат към жребия утре. Имайки предвид обаче моментното състояние на тима, многото контузии и едва събралата се група от 17 футболисти, “армейските” фенове трябва да си имат едно наум.

В предния квалификационен кръг ЦСКА пак победи с 3:0 в първата среща, но после Клифтънвил ги наказа и в последните минути напрежението беше обсадило българския лагер. Два бързи гола на Томи Костадинов и Маркиньос все пак успокоиха топката и тимът прескочи северноирландския си съперник.

Досега в своята история ЦСКА винаги е продължавал напред след 3:0 у дома в първия двубой. Но има един мач, който и до днес кара по-възрастните привърженици на отбора да се стряскат.

През 1983 година ЦСКА игра с Омония (Кипър) в 1/16-финален мач от турнира за Купата на европейските шампиони. След класическия успех на стадиона в Борисовата градина “червените” заминаха напълно спокойни за Острова на Афродита. Там срещата започна повече от добре, тъй като Цветан Йончев откри за “армейците”. Ала после стана страшно. Омония изравни, вкара втори гол, последваха трети и четвърти. И резултатът набъбна на 4:1. Последва страховит кипърски натиск и след един коварен удар топката се отби в гредата на вратата, пазена от Георги Велинов. ЦСКА буквално се измъкна от унизителното поражение.

Някои ще кажат, че Омония не е ТНС. Да, но и настоящият ЦСКА няма нищо общо с онзи от 1983 година, в чийто състав блестяха големи светила. Същият този отбор беше станал четири пъти поред шампион на България и редуваше успехи след успехи на европейската сцена.

Преглеждайки посочената по-долу статистика трябва да отбележим и мачовете с Шахтьор (Донецк) през 2001 година. На реванша украинците върнаха два гола и хукнаха да вкарват така скъпоценния за тях трети. Наказателното поле на ЦСКА се превърна в истинско опълчение и добре че хладнокръвието на опитния Методи Деянов измъкна “армейците” от резила. При една от редките атаки на “червените” любимецът на Сектор “Г” намали на 2:1 и ЦСКА преодоля изключително силния тим на Шахтьор.  
 
 ЦСКА след 3:0 в първия мач у дома
 
1971 година, КЕШ, 1/16-финал
ЦСКА – Партизани (Албания) 3:0
Партизани – ЦСКА 0:1
 
1973, КЕШ, 1/16-финал
ЦСКА – Сваровски-Тирол (Австрия) 3:0
Сваровски-Тирол – ЦСКА 0:1
 
1983 година, КЕШ, 1/16-финал
ЦСКА – Омония (Кипър) 3:0
Омония – ЦСКА 4:1
 
1994 година, Купа на УЕФА, предварителен кръг
ЦСКА – Арарат (Армения) 3:0
Арарат – ЦСКА 0:0
 
2001 година, Купа на УЕФА, първи кръг
ЦСКА – Шахтьор (Донецк) 3:0
Шахтьор – ЦСКА 2:1
 
2010 година, Лига Европа, трети предварителен кръг
ЦСКА – Клифтънвил (Северна Ирландия) 3:0
Клифтънвил – ЦСКА 1:2
Баланс от реваншите: 3 победи, 1 равенство, 2 загуби, г.р. 5:7, отборът винаги продължава