Денят за Левски и ЦСКА настъпи. Днес двата гранда на родния футбол се срещат за 147-и път в първенството, а общо мачовете ще набъбнат на 197.

Арената на мач №1 на България е националният стадион "Васил Левски", а първият съдийски сигнал на Владимир Вълков е в 13 часа.

Промените 
И в двата тима промените са осезаеми. При "сините" те са от ръководните фактори в тима, преминават през треньорската рокада, при която Георги Дерменджиев замени Славиша Стоянович, и стигат до немалкото нови футболисти, а и продажбата на играч като Габриел Обертан.

В лагера на "червените" положението е малко по-различно, но и при тях има рокади. Най-важната в тима от "Борисовата градина" е треньорската, разбира се, а освен това част от състава вече не е Кирил Десподов. Новите имена при тях пък са няколко юноши, които ще трябва да помагат на Любослав Пенев.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Моментната форма
И в Левски, и в ЦСКА играта не е никак впечатляваща, а напротив - забелязват се редица трудности, а и напасване към стила на новите им треньори. Докато "сините" записаха победа срещу Витоша с 2:0 в последния кръг и равенство 1:1 с Локомотив (Пд) при подновяването на шампионата, то при "червените" разликата бе само 1 точка по-малко. "Армейците" загубиха от Черно море на старта с 0:2, след което победиха трудно с 2:1 Ботев (Враца) на "Българска армия". 

Липсващите фигури
В тима от "Георги Аспарухов" отсъстващите са трима. Едва ли някой ще оспори, че най-голямата загуба за Георги Дерменджиев ще бъде отсъствието на Валери Божинов, който се контузи в двубоя срещу "бистришките тигри". Освен него обаче минути няма да могат да запишат друго от новите попълнения в лагера на "сините" Живко Миланов, както и юношата на тима Илия Димитров.

За тима на Любослав Пенев липсващите фигури не са по-малко значими от тези в лагера на "сините". За "червените" със сигурност няма да играят контузените Ангел Лясков и Жеферсон Телес, а освен това с наказание заради натрупани картони е Кристиян Малинов.

Амбиции и евентуална развръзка
Колкото и клиширано да звучи, днес двата тима ще трябва да показват, а защо и да не доказват шампионските си мераци. След вчерашната издънка на безспорния хегемон в последните години и лидер Лудогорец, "червени" и "сини" могат да завържат битката на върха изключително много преди разделянето на шампионата на първа шестица и втора осмица. 

Каква може да бъде евентуалната развръзка? Вариантите са няколко и зависят от крайния резултат днес. При успех на символичните домакини те ще изравнят "армейците", като и  двата тима ще имат по 48 точки. По този начин те ще изостават от шампиона на 5 точки. При триумф на "червените" то те ще приближат "орлите" само на две точки, а в този случай Левски ще остане на 8 точки от първото място. При равенство "сините" биха скъсили дистанцията от върха на 7 точки, а тимът на Любослав Пенев на 4 пункта.

Вероятни състави
Левски: Н.Михайлов, М.Цветкович, Д.Яблонски, Н.Рейш, И.Горанов, Х.Тиам, М.Райнов, Ж.Кабрал, Мариани, Паулиньо, С.Костов

ЦСКА: В.Черниаускас, И.Турицов, Б.Чорбаджийски, Н.Бодуров, Ж.Бикел, В.Антов, Е.Джеси, Тиаго, Р.Пинто, Евандро, А.Соу 

Едно е сигурно преди големия сблъсък от 23-ия кръг на Първа лига - той ще бъде изключително интересен и мнозина го очакват, защото това е денят. Денят, в който "сини" и "червените" ще хвърлят повече светлина около битката за титлата в родното първенство.

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019