На 15 май в Спортен комплекс Правец стартира първият квалификационен кръг от Детската Шампионска купа на ЛУКОЙЛ, който ще се проведе под лозунга „Играем срещу расизма”. Посланик на турнира е Емил Костадинов, а българският етап протича под патронажа на Българския футболен съюз.

Съвместният проект на нефтена компания „ЛУКОЙЛ”, Европейската асоциация FARE „Футбол против расизма” и руската Дирекция по спортни програми и социални проекти е за трети път в България – след Бургас и Благоевград Тази година квалификациите ще се състоят в Правец на 15, 16 и 17 май. В него ще вземат участие 12-годишните възпитаници на „Левски” и ЦСКА от България, молдовският Дачия, румънският Стяуа и отборът на академия Национал. Двубоят на двата български тима е на 16 май в 12:00 часа. Победителят ще получи правото на участие във финалния турнир, който ще се проведе в края на лятото в Москва. Другите квалификационни турнири ще бъдат в Турция и Хърватска.

Емил Костадинов е тазгодишният посланик на турнира след Христо Стоичков, Димитър Бербатов и редица изтъкнати чуждестранни футболисти като Бранислав Иванович, Владимир Шмицер, Уесли Снайдер, Горан Пандев и други. Той ще вземе участие в церемониите по откриването (15 май) и закриването на турнира (17 май), както и в масовия флашмоб с участниците «Play against Racism». Официален гост на турнира ще бъде президентът на БФС и член на Изпълкома на УЕФА Борислав Михайлов.

В Хърватия участие ще вземат отборите на Динамо (Загреб) , Удинезе, Реал (Мадрид) , Щурм (Грац) и Краснодар.

В Турция се включват съставите на Галатасарай, Бешикташ, Академия Пандев (Македония), Бунедкор (Ташкент) и Карабах (Азербайджан).