Георги Дерменджиев няма нужда от представяне. Едва ли има някой, който да не знае, че специалистът влезе в историята с Лудогорец. 62-годишният Дерменджиев е първият наш треньор, класирал два пъти роден клуб в груповата фаза на Шампионска лига. Пловдивчанинът има три периода в Разград, като първо беше помощник-треньор, след което на два пъти заставаше начело на тима. Под негово ръководство "орлите" спечелиха три шампионски титли, както и една Суперкупа на България. В началото на август Дерменджиев се раздели с добри чувства с Лудогорец, където остави много приятели. Мястото му зае Димитър Димитров - Херо. Считаният за "архитект" на повече от успешния проект на братята Кирил и Георги Домусчиеви - Дерменджиев, даде откровено интервю пред БЛИЦ, в което говори не само за "орлите", а и по много други теми:

- Как сте и къде ви откриваме?
- Добре съм. В момента съм в Пловдив при семейството си. Ангажиментите в нашата професия са страшно много и много рядко са случаите, които се задържам по-дълго при близките си.
- Колко време мислите да почивате?
- Едва ли ще е дълго. Има раздвижване около мен, което е за извън България. Просто изчаквам по-удобен момент.
- Възможно ли е да станете треньор на Черно море?
- Няма как да коментирам подобно нещо. Когато се случи, тогава можем да говорим. Сега са само слухове.
- С какви чувства се разделихте с Лудогорец?
- Тая само добри чувства, след като се разделихме приятелски. Много дълго бях в Разград, контактувам с доста хора от града. Постоянно разговаряме по телефона, звъним си взаимно. Знаете, че постигнах много с Лудогорец, включително преодоляване на груповата фаза на Шампионска лига. Отношенията ми с всички в клуба и с цялото ръководство са изключително добри. Много пъти съм казвал и пак ще повторя - управлението в Лудогорец е на изключително високо интелектуално ниво. И като отбор, и като клуб, и като развитие. Виждате колко бързо се разви Лудогорец. Много бързо достигна почти над средно европейско ниво. И поддържа това ниво. Школата също напредна изключително. Може би до две-три години ще има футболисти от школата, които ще играят в първия отбор. Лудогорец вече ще бере плодовете. Това се дължи на много големия професионализъм и разбиране от хората, които ръководят клуба.
- Ще успее ли Лудогорец да прескочи групата в Лига Европа?
- Твърдо вярвам в отбора. За момента се представя много добре. Видяхте, че имаше много мнение за гостуването на Истанбул Башакшехир - че са по-добър отбор, но видяхте, че Лудогорец за малко щеше да си тръгне с трите точки. Срещу Хофенхайм победата е заслужена.
- Коментарът ви за играта на отбора след идването на вашия наследник - Димитър Димитров?
- Лудогорец си има треньор и изобщо не искам да коментирам.
- Очарован ли сте от състоянието на ЦСКА и Левски, които очевидно са по-силни този сезон?
- Чак да съм очарован - не. Но има подобрения, които се виждат. Това е добре за българския футбол. ЦСКА значително подобри играта си, отборът е компактен. Не искам да правя анализ на Стамен Белчев, поздравления за това, което прави. Левски също има значително подобрение, но там ще им трябва по-дълго време. Адаптация към треньора Делио Роси, а и към играчите, тъй като привлякоха голям брой нови футболисти. Берое и Верея и по-специално Томаш и Илиан Илиев заслужават адмирации.
- При кои гостувания ви беше по-тежко - на ЦСКА или на Левски?
- Лесен мач няма. Срещите са зависили до голяма степен от това в какъв период се е намирал Лудогорец. Дали около мач с Левски или ЦСКА е имало и такъв от Шампионска лига. Много трудно превключвахме в подобни моменти. Особено през първата ни кампания в групите на Шампионска лига. Това е един много особен психологически момент. Единият ден играеш срещу Роналдо, а след два-три дни излизаш в мач от вътрешното първенство. През втората кампания вече футболистите имаха опита и мотивацията беше по-добра за срещите от "А" група. И неслучайно отборът стана с много голяма разлика шампион в точките и подобри рекорда на България за всички времена по брой отбелязани голове в рамките на един сезон - 119. Това само по себе си говори, че отборът е влизал значително по-мотивиран в мачовете. Да, в някои срещи момчетата играеха на 70% концентрация. Но все пак тогава пътувахме много, имахме мачове в София. Постоянно провеждахме разговори с футболистите, те са разбрани момчета. Също така благодаря и на психолозите, с които работихме. Те успяваха по същия начин да разговарят с тях и съвместно постигахме значително добра мотивация в критичните моменти.


- Трудно ли се контролира съблекалня при наличието на българи, голям брой бразилци и румънци - различни характери?
- Да. Това също е един изключително труден момент, защото има футболисти, които искат постоянно да играят. Но в разговори ги убеждавах, че има игрово време за всички, и постигахме добро разбиране. И на базата на колектива успявахме да печелим и да вървим напред.
- Кой е лидерът на Лудогорец - Дяков, Моци или Марселиньо?
- Лудогорец дължи успехите си на много голям процент на колектива. Има добри футболисти, които са не един, двама или трима. И понеже аз исках и отдавах значението на тези играчи, че те са допринесли много за успехите на Лудогорец, винаги вземах мнението не от един, двама или трима. 
- През годините начело на Лудогорец оставихте впечатлението, че сте спокоен, умерен в приказките пред камерите. Такъв ли сте и пред футболистите и какво може да ви изкара извън релси?
- Не само пред камерите съм такъв. С годините, които имам във футбола, винаги такива треньори са ми харесвали - които умеят да ръководят отборите си умерено, с конкретно държание, което да влияе на футболистите. Един треньор, който подскача, вика и търси обяснение от съдията... това не е нормално. И няма как при мен да се случи. Поведението ми в съблекалнята е същото. Аз трябва да вдъхвам на момчетата увереност, а не да ги разконцентрирам.
- Преди време бяхте казали, че някои мразят Лудогорец, но повечето го обичат. Защо се насажда омраза срещу бившия ви клуб?
- Не съм казвал, че мразят Лудогорец. Да, може да има определено отношение към това, че Лудогорец се превърна в хегемон, но клубът си извоюва правото да бъде харесван и уважаван - най-вече с успехите в международно отношение. Да, в българското първенство има мачове и дербита, в които е нормално да има омраза. Но класата и силата на Лудогорец, който играе успешно в евротурнирите, преодолял е груповата фаза на Шампионска лига и Лига Европа, си казват думата. Неслучайно отборът е харесван и обичан от неутралните фенове. Успехите на международната сцена са много показателни, това е барометърът. Лудогорец обърна погледите на международните специалисти към себе си. Виждате, че големи европейски клубове искат футболисти на Лудогорец. Кайсара, Кафу и Паломино бяха успешно трансферирани, което говори много за отличната работа в Лудогорец.


- Петър Хубчев не повика нито един играч от шампиона за последните две световни квалификации...
- Искам да пожелая успех на националния отбор, това е лицето на България. Поздравявам Хубчев за смелостта и това, което прави. Всички виждаме и знаем, че трябва да бъдем търпеливи към националния отбор, знаем с какви футболисти разполагаме. Негово право е за конкретните мачове да вика играчи, които той реши. И нека да не му се бъркаме в работата. Той много добре знае какво прави.
- Прекалено разглезени ли са футболистите в днешно време, най-вече от факта, че получават големи заплати?
- Времето е такова просто. Виждате за какви пари се продават футболисти. Млади момчета са и когато имат такива големи финансови приходи, някои от тях се поддават на различните изкушения в живота.
- На кои треньори сте се възхищавали?
- Сър Алекс Фъргюсън, Кройф - това са треньорите, на които съм се възхищавал. От по-новото поколение - на Венгер, Пеп Гуардиола, Анчелоти, Чоло Симеоне и Клоп - все успешни специалисти.



- Ако не е тайна - на кой клуб симпатизирате?
- Харесвах италианските отбори, когато бях малък. И по-специално Милан. Но след като станах треньор и гледам професионално, вече нямам любим отбор. Но имам определена философия и разбиране, и винаги съм харесвал тимовете, които имат добър контакт и контрол над топката. Напоследък Наполи прави впечатление с това.
- Когато играят Барселона и Реал (Мадрид) за кого сте?
- Винаги гледам "Ел Класико" с много голямо удоволствие и следя как се надиграват тактически. И двата отбора са най-високата класа във футбола, радвам се на играта им, но нямам конкретни предпочитания.
- Меси или Роналдо?
- Меси повече ми харесва.
- Били сте защитник навремето и сте играли в Славия, Янтра (Габрово) и Спартак (Пловдив).  Какво си спомняте?
- Със Славия спечелих купата на страната, вицешампион съм през 1980 година, бронзов медалист през 1982-а, носител на Купа Интертото и финалист за Балканската клубна купа през 1977 г. Тогава тези отбори имаха по-други възможности. Славия е клуб, който има изключително дълга история, и успешна, разбира се. Спартак (Пловдив) също е с история, но за жалост остана само името му. Янтра дори не знам дали съществува. Важно е да се обърне по-голямо внимание на базите в цялата страна. Иначе, когато бях
в Славия, имаше изключително добри футболисти. Помня и Шаламанов, и Божидар Григоров, вратарят Симеонов, Милчо Евтимов, Чаво Цветков, все национални състави. Атанас Пържелов... само добри спомени пазя от Славия, там научих много.
- Може ли пътищата ви със Славия отново да се пресекат?
- Във футбола всичко става, всичко е възможно.
- Последните години не са много успешни за "белите"?
- Не мога да дам обяснение, но Венци Стефанов прави абсолютно всичко Славия да го има. Обръща се голямо внимание на школата. Солиден брой собствени кадри са в първия отбор.
- Защо в Лудогорец се залага предимно на чужденци и искаше ли ви се да разчитате на повече българи? 
-
Целта определя това какво качество футболисти трябва да има един отбор. И особено в момента в България се налага да има класни чужденци в Лудогорец, които за щастие са наистина добри играчи и вдигат нивото на отбора. Виждате, че у нас мотивацията не е до такава степен и те го усещат. Знаят, че могат да побеждават по-лесно, но в международните мачове показват истинското си лице. Успехите в евротурнирите изграждат отбора. Това го доказаха с високите класирания в последните години, постигнахме много.
- Как Лудогорец се превърна в хегемон само за няколко години?
- Проектът на братя Домусчиеви е изключително успешен и съм убеден, че ще продължи да е такъв. Лудогорец вече разполага с отлична база. Изграждането продължава. Проектът ще се развива, но важното е, че има много добра основа. Лудогорец вече е с реноме в Европа, което сам си изгради. Клубът е наложена марка на Стария континент, отборът го познават. В началото гледаха с недоверие към Лудогорец - дали няма да е еднодневка, дали бързо ще приключи... Но ето какво стана - големи успехи, реноме в Европа, коментарите отвсякъде са изключително положителни. Радостен съм, че и аз бях замесен в това. Желая още много успехи на Лудогорец! Изключително благодарен и доволен съм, че съм имал възможността да работя в този клуб, с успех да работя. И с хората, които сме били в изключително добър екип - Александър Александров, Ангел Петричев, Мето Томанов, който винаги е бил човекът в сянка, Караманджуков... големи благодарности и на братя Домусчиеви.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА

Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма