Капитанът на българския национален отбор Кирил Десподов даде обширно емоционално интервю пред гръцка медия за изминалия сезон с фланелката на ПАОК и спечелената шампионска титла в Гърция.

"Истината е, че се чувствам много близък до ПАОК. Моят град е много близо до Гърция. Когато дойдох в ПАОК, им казах, че идвам всяка година в Гърция на почивка. Обичам вашата страна, вашата храна, вашата музика, слънцето. Обичам всичко в Гърция. И сега работата ми е тук... Може би това обяснява връзката ми с ПАОК. Толкова е хубаво това, което получавам от хората. Знаете, че е много важно за един футболист да се чувства обичан, както в отбора, така и извън него. Това ви дава повече увереност, повече мотивация да покажете потенциала си, какво можете да постигнете и мога да кажа, че на 100% получих много любов в Гърция от феновете на ПАОК. И аз честно казано много ги уважавам. Честно да ви кажа, чувствам се като у дома си. Нямам чувството, че играя в чужда страна. Когато подписах с ПАОК, им казах, че не искам време за адаптация, защото чувствам, че вече съм част от тази култура. Просто искам време да се адаптирам към нуждите на отбора и гръцката лига“, каза Десподов за адаптацията си към отбора и първенството“, започна Десподов пред SDNA .

„Ще ви разкажа една история. Преди 4 години, когато играех в Австрия, имаше сериозен интерес от ПАОК. Бяхме много близо до сделката, но накрая нещо се случи и сделката пропадна. Бих дошъл да играя под наем в ПАОК с опция за закупуване. Но разбирате ли, може би не беше подходящият момент. Сега беше нарисувано. И в първия си сезон в ПАОК станах шампион. Перфектен сценарий. ПАОК беше честен към мен. Те бяха много развълнувани от перспективата за моя трансфер, усетих в себе си, че това е моят шанс да отида в този клуб. Всичко беше уредено за по-малко от 2 дни… Много съм щастлив от решението, което взех тогава и се чувствам оправдан, защото инстинктът ми се оказа прав“, продължи нападателят.

„Олимпиакос беше близо. Имах и други предложения, но не ме трогнаха. ПАОК действаше много директно и целенасочено. Имаше някои висящи финансови проблеми, но те ги разрешиха в рамките на един ден. Смятам, че и аз помогнах за осъществяването на трансфера, защото говорих с Лудогорец. Не им беше лесно да ме пуснат, бях лидер на отбора. Имах много добри отношения с тях, отношения на уважение, но вътрешно исках да си тръгна. Бях честен с тях. Казах им, играх тук три години, спечелих всичко, време е да си тръгна след един сезон с 19 гола, 22 асистенции в 48 мача. Време ми е да тръгвам. Чувствам тази нужда в себе си. Искам да отида в нов клуб, да дам всичко от себе си, да печеля трофеи. Това беше най-трудната титла, която спечелих. Но това, което прави шампионата, който спечелих с ПАОК, много специален, са празненствата, които последваха. Наистина, беше лудост. Не можете да си представите какво удовлетворение изпитах след мача с Арис, в момента, в който спечелихме шампионата. Когато започна сезонът, малцина вярваха в нас. Чувах го. Но през последните няколко месеца, по средата на сезона, настроението започна да се променя. Все повече хора ни вярваха. На пътя ме спираха и ми казваха, че можем да спечелим шампионата, трябва да спечелим титлата. Но и в съблекалнята го повярвахме“, разказа Десподов за изминалия сезон с ПАОК.

"Около три години съм играл в ЦСКА. Феновете 1-2 пъти дойдоха да говорят с нас след лош резултат. За мен тези моменти помагат на отбора, полезни са. Да видя отблизо страстта на тези фенове, които са раздразнени, разочаровани, тъжни. Знам, че го правят с добри намерения, а не да вредят на отбора, просто понякога трябва да мислим, че футболистите са хора, а не роботи. Всички правим грешки. Не е необходим допълнителен натиск. Но разбирам, че ПАОК е клуб с постоянен натиск. Натиск винаги да побеждаваш. Това е клуб с цели. Подобна ситуация ме мотивира. Когато виждам, че феновете на отбора са раздразнени, както и ние сме раздразнени, това означава, че трябва да го оправим още от следващия мач. Цялото това взаимодействие помага на отбора. В последните 4 дербита то беше там преди всеки мач. Те ни дадоха сила, казаха ни, че сме най-добрите, че ще спечелим шампионата. Много ни помогнаха“, направи Десподов сравнение с феновете на ПАОК и ЦСКА.

„Гръцкият футбол не е лесен. Определено е едно-две нива над този в България. Това е по-агресивен, твърд футбол. Спомняте ли си, когато започнах сезона си в ПАОК? Минаха десетина мача и не успях да вкарам, за мен беше труден период, трябваше да се адаптирам веднага. Затова повтарях тогава в интервютата си „не съм 100% готов, трябва ми време“. Но е нормално. Има добри отбори с добри играчи, които се борят докрай за шампионската титла. Определено е трудна лига. Знам, че ПАОК плати много пари за мен. Те чувстваха тази нужда да го направят, те наистина ме искаха. Но знаете какво давате, за да си върнете нещата. Дадох 100% от себе си, 100% съм професионалист. И вярвам, че са доволни от мен. Подготвихме се много добре, особено за европейските мачове. Имаме своя шанс и ще направим всичко, за да бъдем в Шампионската лига. Ще бъде нещо вълнуващо за клуба и за нас. Тази година сезонът ще бъде по-тежък за нас, защото изискванията и очакванията са по-големи. И ние знаем това. Това не ни плаши!“, категоричен е Кирил Десподов.

„Когато бях на 12 години и отидох в Литекс, бях отшелник. Всички живеехме заедно, условията не бяха много приятни. Живеехме трима души в много малко пространство, нямах приятели. Бях на 12, не ми беше лесно. Исках да се прибера и се обадих на семейството си. Когато баща ми говори с чичо ми и му каза, че идва да ме вземе, той го попита защо и той му каза, че Кирил не си прекарва добре, плаче и ще се прибере. Тогава ми се обади чичо ми. Той ми каза, че мога да се върна, когато пожелая, това е единственото лесно нещо. Но ако искам да постигна целта си, да стана футболист, да изградя характер, след това да се държа и да дам най-доброто от себе си. Тогава си казах, че ще опитам още една седмица. И накрая останах“, разказа още Десподов за началото на кариерата си.