Националният отбор на България за девойки до 17 години записа втора поредна победа на международния приятелски турнир на УЕФА, който се провежда в курортен комплекс "Албена". Ден, след като отвяха Молдова с 3:0, този път възпитаничките на Троян Радулов надиграха и Словакия с 4:2 след дузпи, като в редовното време срещата завърши 1:1.

През първата част на стадион „Албена 1“ националките стояха по-добре на терена, създадоха няколко добри положения, но Александра Янева и Антонина Петкова не успяха да отбележат. Логичното все пак се случи в 15-ата минута, когато Антонина Петкова реализира директно от ъглов удар. Минута по-късно Хенриета Полачикова възстанови статуквото след недобра намеса на Виктория Иванова.

До почивката националките продължиха да натискат съперника и да доминират, като създадоха още няколко голови ситуации, но не съумяха да намерят за втори път мрежата на Словакия. През втората част играта бе по-равностойна. „Лъвиците“ не се отказаха да атакуват и на няколко пъти застрашиха вратата на съперника, но стражът Доминика Резекова парира ударите на Александра Горанова и Ивана Найденова. Така срещата завърши 1:1 и според регламента при равенство се изпълняват наказателни удари.

При 11-метровите удари „лъвиците“ показа по-здрави нерви, а вратарката  Виктория Иванова се реваншира за грешката си по-рано и се превърна в герой за тима, като отрази две дузпи. За България точни бяха Даниела Лазарова, Лилия Бирова и Яница Иванова.

„Момичетата демонстрираха воля за победа и силен колектив, въпреки натрупаната умора. Показахме, че сме израстнали като отбор в този сериозен мач срещу силния състав на Словакия“, коментира селекционерът Троян Радулов.

В другата среща Румъния победи Молдова с 2:0. В класирането Румъния води с 6 точки, следвана от България с 5, Словакия с 1 и Молдова с 0 точки.

Според регламента на турнира за чиста победа се присъждат – 3 точки, за победа при дузпи - 2 точки, а при загуба с дузпи 1 точка.

Следващият и последен мач на България е срещу опитния тим на Румъния, който е съставен от футболистки, които са с една година по-големи от националките. Двубоят ще се състои в петък от 10:30 часа.

Съставът на България от мача срещу Словакия: 1. Виктория Иванова, 3. Яница Иванова, 6. Лилия Бирова, 17. Диана-Михаела Атанасова, 16. Даниела Лазарова, 7. Гергана Петкова (71-Леонора Желева), 8. Антонина Петкова – капитан (45-Силвия Кефалова), 10. Мариела Недева (59-Недред Заструг), 11. Ивана Найденова, 18. Теодора Йорданова (59-Ебру Дормушали), 15. Александра Янева (41-Александра Горанова)
Селекционер: Троян Радулов