Единият от собствениците на ЦСКА Димитър Борисов даде обширно интервю в предаването “Център” по телевизия “Ринг.БГ”. Той говори по всички наболели теми за клуба, за дължимите пари за наеми на базите, за шансовете за титлата и в Лига Европа, за селекцията, за Тодор Батков, както и за плановете за школата на “червените” и за новия стадион.

“ЦСКА ще плати до понеделник дължимите 150 000 лева, които са за наем на базите. Това са част от парите, които клубът дължи. Забавянето на плащането стана заради наша грешка, въпреки че обещахме на министър Нейков. Мислехме, че парите от класирането за групите на Лига Европа – 1 190 000 евро, ще бъдат преведени до 1 октомври. Оказа се, че те ще бъдат дадени в БФС след 16 октомври. След като те дойдат, ще платим и за базите.  До прокуратура няма да се стига, тези суми са дължими по договор и при неплащане се стига до съд. Прокуратура е много силна дума,” заяви Димитър Борисов.

“Поехме ЦСКА в един много тежък момент. Тогава тимът бе в тежко финансово положение. Аз се познавах с г-н Томов и решихме да влезем в собствеността на клуба, а не само да го спонсорираме, както правехме дотогава. Досега не съм съжалявал, че поех ЦСКА, но със сигурност не ни е лесно да поддържаме нещата в добър вид. Задълженията, които „наследихме” са неприятни, но за момента се оправяме добре. Александър Томов си е прав за себе си. Когато купуваш клуб, ти взимаш както за активите, така и пасивите. Няма виновни и невинни,” допълни единият от собствениците на “червените”.

“Не сме фаворити за титлата, все пак е 8 кръг. Има време до края. Знаете какво стана миналата година, водехме с 5-6 точки, а шампион стана Левски. Играем мач за мач и каквото се получи. Фаворитите за титлата са много - Черноморец, Литекс, Локомотив (София) и Левски. Любо Пенев придава увереност на играчите. Той има голямо доверие от наша страна. Ние не му даваме съвети за състава. Говорим с него веднъж седмично и веднъж месечно с целия спортно-технически щаб”, обяви Борисов.

“Не очаквам лесен мач с Ботев. Там има много чужденци от Италия. Въпреки че идват от долни дивизии, това са играчи, които от малки са учени в големи школи и знаят правилата на играта. През миналия кръг Ботев направи равен като гост на Локомотив в София”, добави босът на “Титан”.

“До момента в проведената селекция не мисля, че сме допуснали някакви грешки. За Орлинов ще решаваме по-нататък, чакаме последната дума на Любослав Пенев. За Платини нямаме оферти. На Черноморец дължим само ДДС-то за футболиста. Нищо повече. Ще искаме да привлечем още 3-4 футболисти, за да може отборът да е обигран за лятото. Пенев ще реши за Даксон, но искам да потвърдя, че за него не водим преговори. Аз контактувам с Митко Събев, а не с Фреди Бобич и Краси Балъков. Старокин е наблюдаван от нас, но ще решим през януари. Не трябва да се стига до паралели между мен и Роман Абрамович. Аз не съм и няма и да бъда на това ниво. Не съм като него да дойда и да изсипя милиони в клуба. Едва ли някой в България може да направи това,” заяви съсобственикът на ЦСКА.

“Не смятам, че в момента има български отбор, който да се надиграва с големи европейски грандове. Конкуренцията в Италия и Англия не може да се сравнява с тази у нас. Срещите тук са по-малко на брой, пък и що се отнася до финансовата страна на нещата, няма нужда да говорим. Докато не направим добро първенство, няма да прогресира и футболът ни. 16 отбора е добра бройка за участници в първенството, но само ако са качествени. Иначе може и с по-малко. С Рома нямахме никакви шансове, докато трябваше да надделеем над Фулъм. Базел е най-сериозният ни съперник, защото е от нашата черга. Въпреки че биха и Рома, и Баку. Шансовете ни за едно от първите две места в групата на Лига Европа са 50:50”, обяви Борисов.

“Нямаме проект за нов стадион, работим по въпроса. Имаме оферти от няколко фирми. Поканили сме 4-5 от големите архитектурни къщи в Европа, а сме поканили и банки, които да инвестират. Става дума за 60 милиона евро. Говорихме с представители от Швейцария, Англия и т.н. Банките проявяват интерес към инвестиране в проекта за стадиона. Ще искаме да внедрим и търговски обекти в самото съоръжение. Реално е да се почне от следващата година. Въпросът с базите е ключов и ще опитаме да направим каквото можем по въпроса. Ако минат проектите и има потвърждение от министерство и банките, може да започнем строежа на новия стадион през следващата година.”

“Имаме желание да направим силна школа в ЦСКА. Още когато поехме клуба, обявихме, че искаме да го направим предприятие, което произвежда футболисти, налага ги и след това ги продава. Имаме добър синхрон с шефа на школата Джони Велинов. Опитваме се да спрем корупцията там. Имаме идея да вземем чужденец, който да е главен методист на школата на ЦСКА. Жак Сантини ще дава лекции на треньорите. След това ще дойдат и други специалисти. Проблемът не е само в терените, а и в треньорите в школите.”

“Не искам да коментирам г-н Тодор Батков. Не залагам на футболни срещи, най-много да играя на спортния тотализатор. Още не сме разпитвани от ГДБОП по "Казанската афера". Очакваме да бъдем повикани. Аз винаги съм искал успехи за Левски, тъй като те са лакмуса за силата на българското първенство. Ако не е силен Левски, няма как да е силен и ЦСКА.”

“Със сигурност ще свалим данъчната тайна в ЦСКА. Едно от положителните неща на Александър Томов е, че обяви публично заплатите на играчите на ЦСКА. Ние сме радетели на идеята за сваляне на данъчната тайна. При нас не се работи с анекси, ясно е кой играч какви пари взима”, завърши Димитър Борисов./БЛИЦ