Димитър Борисов говори за проблемите и селекцията на "червените" в интервю за “24 часа”. Босът на “червените” признава, че клубът има дългове от 6 милиона лева към играчи, които не са изиграли дори и един мач с екипа на ЦСКА и които не са искани от нито един отбор.

Ето и пълното интервю с Димитър Борисов:

- Не съжалявате ли вече, че направихте сделката за ЦСКА?
- Нито за момент не сме съжалявали. Знаехме, че ще има сериозни проблеми, но когото го е страх от мечки, да не ходи в гората.

- Но излязоха доста сериозни проблеми.
- Осовните проблеми на ЦСКА могат да се разделят условно в три категории. Първата е, че 18 години клубът е бил на автопилот. Не искам да кажа нищо лошо за предшествениците ни, но особено в школата са нанесени непоправими щети. Просто няма забит един пирон. А това е все едно да отрежеш корените на дървото. Вторият кръг проблеми са финансовите. И тях постепенно се опитваме да ги оправим. Изчистваме, разсрочваме, отлагаме. Не казвам, че и ние нямаме забавени плащания, но положението е сериозно в световен мащаб. Но ще се справим. И последният кръг от проблеми идва от мениджърите. В ЦСКА се е водила една доста странна политика и се е купувало на килограм. Така имаме дългове за играчи, които не са изиграли и един мач. И то сериозни дългове, над 6 милиона лева. Подписвали са се доста странни договори. За последно някъде видях, че за точка сме изхарчили 149 000 лева. Това е ужасно! И в същото време за нито една от тези "звезди" няма оферта от друг отбор.

- Кога ще започнете да решавате проблемите?
- Ние вече започнахме. Тази седмица подписваме договор за нов изкуствен терен на “Българска армия”, за да преместим школата тук. Строителна фирма ще направи ремонт на помещенията. Трябва да поправим и козирката, защото е в доста окаяно състояние. Ще направим конкурс на треньори. И всичко това ще се прави при доста строг контрол. Защото проверяваме един куп сигнали, че е имало заиграване с родители, с мениджъри. ЦСКА ще спре да бъде касичка за този или онзи.

- Ще ви стигнат ли силите да се справите сами, или ще търсите помощ от чужди фирми?
- Засега сме сами. Но не сме затворили вратата на никого. През тази седмица започваме преговори с две фирми за спонсор на отбора. До момента обаче навсякъде, където почукахме, ни отказаха. Което е разбираемо, световна криза е.

- Но все пак има места, където има пари - Близкия изток, Русия.
- Навсякъде е едно и също. Ето, на нас от Кувейт ни дължат 1,1 милиона техни лири. Което е около 3 милиона евро. Това не са малко пари. Но и там има проблеми. Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Реал, всичките са със сериозни проблеми, като гледах последното проучване на “Делойт”. И се опитват да се справят. И ние ще се справим. Наистина комбинацията от тежко наследство и финансова криза е лоша, но не смятам да се отказваме.

- А какво стана с искането за концесия?
- Подали сме документи за "Българска армия" и Панчарево. За "Червено знаме" ще изчакаме да видим какво ще стане с многофункционалната зала. Ако бъде спрян строежът, то и ние сме готови да вложим средства там. Но това е малко вероятно. Защото в момента процедурата е пред приключване. Дори да се смени правителството, едва ли ще бъде спрян този строеж. Защото такава зала е необходима на цяла България. Не говоря единствено от някакви тесни интереси на ЦСКА. Все пак всички се интересуваме и от баскетбол и от волейбол. А в момента дори един концерт няма да направим.

- А какви са плановете ви за Панчарево?
- И там започва строителството на два нови терена, които да се ползват за подготовка. Идеята ни е в крайна сметка да стане така, че всички до 15 години да тренират на "Българска армия", а големите да отидат на Панчарево. Така е в повечето европейски клубове. Плюс това в центъра на София ще бъде създадена още една спортна база, която може да се ползва от много хора. Но работата в Панчарево няма да започне тази година.

- За "Българска армия" обаче не става въпрос.
- Плановете ни в момента са свързани единствено с ремонт. В тази криза просто не може да става въпрос за ново строителство. Иначе имаме плановете, един нов стадион като “Амстердам Арина”, но няма кой да ги реализира. Проектът е доста красив, но просто това е въпрос на време. Надявам се, че след една-две години, когато нещата се уталожат, да започнем строителство и на подобно съоръжение. От друга страна обаче, по време на криза пък е най-изгодно да се строи. Ще вземем решение и по този проблем. Но първо ще направим ремонт, за да гарантираме нормалното функциониране на отбора и клуба.

- Какъв срок сте си дали в ЦСКА?
- Реално работим по един 3-годишен план, който трябва да реализираме и да стабилизираме нещата. Да спрем със селекцията на кило. Имам чувството, че при отварянето на всеки трансферен прозорец в ЦСКА само е вземано. Действало се е на принципа да го вземем сега, ще го продадем по-скъпо. И в крайна сметка се получава сега, че никой не ги иска. Нямаме нито една конкретна оферта за играч от отбора. Поехме тима след земетресение, но смятам, че ще се справим и ще го вдигнем на крака.

- Нито една ли? Говори се за Маркиньос, за Йордан Тодоров, за Саидходжа.
- Нито една. Нищо конкретно. Това е трагедията. А в същото време искаме да направим и добра селекция, за да преследваме целите си.

- А те са?
- В ЦСКА не може да има други цели освен шампионска титла, купа и пробив в евротурнирите. Но дори това да не стане, няма да правим трагедии, както направихме това лято. Наистина изпуснахме въздуха в последните кръгове, но сега си правим анализа и ще вземем мерки това да не се случва повече.

- Но вече се твърди, че сте спазарили първото място.
- Заради това, че Батков ни е бил адвокат ли? Пълни глупости. Няма отбор на света, който да иска да стане шампион и сам да се откаже. Няма толкова пари, които да ни бъдат предложени, че да се предадем. Получи се нещо, което и ние не можем да си обясним. Но ЦСКА и Левски, Гигов и Гриша Ганчев, едва ли снякой ще се съгласи да направи сделка за първото място. Това са наистина твърдения на болни мозъци.

- Всичко станало след срещата на Наско Сираков и Тодор Батков.
- Да, и ние направихме сделката. Не ми се говори повече по тази тема. Нека първо оправим нещата в ЦСКА и след това ще говорим.

- Има ли заведено дело от Александър Томов за милионите, които му дължите?
- Няма такова нещо. Има дълг към него, но той е малък и е мениджърски. Единствено имаме писмо от НАП в Пловдив, че парите за Саидходжа и Йордан Минев трябва да бъдат превеждани на тях, защото “Ботев” има дългове. И това е.

- А изчислявали ли сте с колко дългове поехте отбора?
- Не. Просто се стремим да решаваме проблемите един по един. Трудно е, но не се отказваме.

- Значи селекцията ще остане само от българи.
- Така е. Няма да се разпростираме. Е, ако изпадне някой класен свободен агент, който да се съгласи на нашите условия, няма да го връщаме. Ето, Даниел Любоя е вариант, но първо трябва да разберем в какво състояние е, защото не е играл една година. Всичко е отворено. Надявам се да се появят и оферти към наши играчи. Защото ние взехме ЦСКА, а от ЦСКА има само една емблема и едни запалянковци. Основният капитал - играчите - липсва. Пък и емблемата се оказа залепена с двустранно тиксо и падна. Това в рамките на шегата. Феновете наистина са голям капитал, защото са много добри. Може би най-добрите в България. Но това не стига. Задълженията са факт, не се крием от тях. Но ни трябва време да се оправи всичко.

- А иначе бизнесът ви как се развива?
- Нормално. Като в криза. При боклука всичко е наред, дори се разрастваме. Влязохме в София. Но строителството, което е другата част от холдинга, е в доста затруднено положение. Опитваме се да влезем в енегретиката, ноноще е трудно. В крайна сметка се опитваме да преодолеем кризата.

- А как става това?
- С много работа. В един момент вече ми прилошава от офиса. Но такива са времената. Не вярвам да е по-различно и в другите фирми. Стараем се да запазим хората, да не ги ударим сериозно с намаляването на разходите. Времената са тежки, особено в развиващи се икономики. Но съм оптимист, че в крайна сметка всичко ще се оправи.

- За избори не ви ли се говори?
- Не. Просто избягвам такива въпроси, защото винаги някой ще бъде обиден. Нашата работа е да правим бизнес и сега футбол. За политиката има други хора. /БЛИЦ