Собственикът на ЦСКА Димитър Борисов даде интервю пред столичен всекидневник. Ето какво сподели един от босовете на "червените" по повод някои изказвания на Александър Томов, бъдещето на ЦСКА, новия треньор и други актуални теми:

-Г-н Борисов, Александър Томов твърди, че “Титан" не е платил нито лев за акциите на ЦСКА. Така ли е?
- “Титан” е платил 500 000 лева за акциите на собственика ISMS на 9 април 2009 г., след което капиталът на ЦСКА беше увеличен на 6 500 000 лева. Крайно време е да повдигнем завесата около сделката. Много лъжи се изприказваха. Стойността на ЦСКА е 11 300 000 евро. В договора е записано, че всички скрити задължения ще бъдат за сметка на продавача. Има и друго - всички такива ще бъдат компенсирани по един или друг начин. Подписана е декларация, че скрити задължения няма.

- Защо стойността е точно 11 300 000 евро?
- Тази сума са дълговете, които ЦСКА имаше към данъчните, министерството на спорта, фирми, мениджъри, бивши служители. Предложението на Александър Томов беше да му дадем парите и той да ги покрие. Но едва ли има нормален човек в България, който да предостави такава сума на него. Ние се заехме да плащаме.

- Означава ли това, че ЦСКА струва само 500 000 лв.?
- Не, ЦСКА струва 11 300 000 евро. Клубът беше във фалит и затова Прамод Митал не е получил пари. Реалните задължения на ЦСКА след влизането ни в клуба са над 26 милиона лева. 22 милиона вече са покрити. Уведомили сме за всичко това продавача, който е фирмата ISMS. Тя не е офшорка, а е със скрит собственик.

- Другото твърдение на Томов е, че ви е предал клуба чист от задължения. Бихте ли казали точно какво заварихте и на кого още имате да плащате?
- Повтарям ви - заварихме 26 милиона лева задължения. От тях вече са изчистени над 22 млн.

- Като какъв Томов ви продаде ЦСКА?
- Не знаем каква е връзката между Томов и ISMS, но той водеше преговорите. Във връзка с един превод на ЦСКА към фирмата в Люксембург ние наехме адвокат, който вкара искова молба в тамошен съд за сумата от 3 490 000 евро, които са преведени в Швейцария. На този етап повече информация не мога да дам. Това е наказателен адвокат, а преводът е за покупката на клуба от страна на Митал. ЦСКА на практика се е самоизкупил.

- Наистина ли “Титан” е близък до БСП и заплашвали ли сте Томов със смърт?
- Ако бяхме близки до БСП, щяхме да се присъединим към кризисния щаб за чистотата в София, организиран през май м. г., в края на мандата на БСП и коалиция. Неоспорим факт е, че Александър Томов е израснал в БСП. Дори е бил заместник-председател на партията. Ако се е чувствал заплашен от някого, има органи на реда, към които е могъл да се обърне. Ако някой фен го е напсувал, това заплаха ли е? Сделката се водеше от топадвокати. От наша страна стоеше Иван Тодоров, а от страна на ISMS - Тодор Табаков. Времето до финализирането продължи около месец. Нито веднъж през този период не съм виждал Томов да ходи с охрана. Изглеждаше притеснен само за финансовите си условия.

- А връзката ви с брата на Сергей Станишев?
- Нямаме връзка с него. “Титан” не е свързан с английския фонд “Мадара кепитъл”. Една друга фирма, близка до “Титан”, продаде земя - 480 дка на морето край Бяла - на този фонд, а техен архитект е Норман Фостър. Той си поиска за български архитект Георгий Станишев.

- Имало ли е други кандидати за купувачи на ЦСКА?
- Преди да дойде при нас, Томов беше ходил при Христо Ковачки, но той не се е съгласил. По 12 часа на ден Томов преговаряше с нас. Адвокатите на Митал присъстваха в първите 2-3 дни, но само със съвещателен глас. Омръзна им, после станаха и си тръгнаха. Не знам каква е връзката между Томов и ISMS, но той водеше преговорите.

- Има ли да получава пари Томов покрай сделката?
- Има анекс за обезщетение, че повече няма да е мениджър. Ако сумата надвишава 11 300 000 евро, се задейства клауза, която започва да компенсира надвишението. Той няма морално право да иска пари.

- Защо не сте отговаряли на нотариалните покани на Томов?
- От Александър Томов не сме имали никаква нотариална покана. Получихме такава от адвокат Валентина Иванова, която се представя за адвокат на ISMS. Отговорихме чрез нотариус и поискахме да даде своите пълномощия от продавача за отправената ни нотариална покана. След това получихме отговор чрез нотариус и нейните извинения, че не разполага с пълномощно.

- Защо решихте да купите ЦСКА?
- И двамата с Иво Иванов сме фенове на ЦСКА. Това ни водеше. Искахме да спасим най-именития български клуб. ЦСКА е марка, която би могла да носи и приходи. Другият ни бизнес е структуриран и не може да ни пречи. Договорите ни са дългосрочни, добре си вършим работата. Ние сме най-голямата фирма в България в бранша.

- Колко ви струваше за една година удоволствието ЦСКА?
- Не мога да кажа колко ни е струвало. Важно е ЦСКА да излезе чист клуб, който да няма задължения. Тогава вече ще се направи бюджетиране на средства. Приходите засега са далеч по-малко от разходите.

- Колко струва месечно ЦСКА? Достатъчни ли са парите, които давате сега, за да постигнете визията, която искате?
- Като фен ще кажа, че никога не са достатъчни. Ние градим бюджета на ЦСКА. Разделяме се с футболисти, купуваме други. Играчите имат специфични договори, които не могат лесно да бъдат прекъсвани. Нужно е да се споразумяваме, предоговаряме. В момента бюджетът на ЦСКА се формира между текущите разходи и изплащането на стари задължения. Има огромна група ненужни футболисти като например Даниел Беконо, който не е играл отдавна. Когато се отървем от задълженията, бюджетът ще е различен. Мисля, че между 600 и 800 хиляди лева на месец е оптимална сума.

- Кога ще е завършил проектът “ЦСКА”?
- Когато останем без дългове, спечелим титла и купа на България. Когато имаме изграден отбор и машината ЦСКА заработи плавно.

- Рома, Базел, Фулъм - колко назад е ЦСКА?
- Като организация - много. Тепърва имаме да се учим. Като игра ЦСКА не беше чак толкова далече от тези отбори. През последните години клубът е манипулиран, удрян от лицензи, конкуренция. Имаме футболисти, които не са по-лоши от чуждите. Но им трябва време да натрупат опит и да си повярват, че могат да печелят. Разберете - и ние в движение се учим как се управлява футболен клуб.

- В ЦСКА има много играчи.
- ЦСКА трябва да разполага с 27-28 футболисти. Всеки трябва да получи време, за да се докаже. Пращаме юношите да играят в други отбори, за да узреят за ЦСКА. Очакваме скоро някои да бъдат трансферирани. Сега на щат са около 35 души.

- Реално ли е треньорът на ЦСКА да получава 50 000 лева месечно?
- Аз смятам, че цената е реална и отговаря на това, което гони ЦСКА. Искаме ли да сме първи, да играем в Шампионска лига, трябва адекватно заплащане.

- Съгласиха ли се играчите да намалят заплатите?
- Не сме преговаряли за намаляване на заплатите. Искаме да обвържем на състезателен принцип възнагражденията на играчи, треньори и ръководство. Когато постигнеш дадена цел, си вземаш 100 процента от заплатата. Преговаряме за замразяване на една част от нея. Това не е толкова финансов праг, колкото психологически. Искаме да им покажем, че трябва да бъдат гонени само най-високите цели. Какъв е проблемът, ако на заплата от 5000 лева например замразиш 20 на сто?

- Остана недоизказано защо се разделихте с Любо Пенев - заради заплатата му, слаби резултати, трудна комуникация или...?
- Предложението към играчи и треньори не беше намаляване на заплатите, а замразяване на част от тях при постигане на цел. Това се отнася и за Любо Пенев. Той е честен човек. Да го кажем така - с него имахме нееднаквост в мненията за това кога и как трябва да бъде създаден отборът. Той поиска три години да гради тим, за да атакува шампионска титла. ЦСКА няма време да чака толкова. Когато купуваш скъп, високоплатен играч, нормално е да преследваш бързо целите. Несериозно е да вземеш звезда на 28 години и да чакаш 3 години. От Любо не сме искали да гарантира титлата. Просто искахме нашето темпо да го прехвърлим върху ЦСКА. Когато две зъбни колела се въртят с различна скорост и се срещнат, се получава така. Разделихме се по взаимно съгласие. Изплатено му е всичко. Има нотариално заверено съгласие, че нямаме неуредени взаимоотношения.

- Какъв картбланш има Йоан Андоне?
- Румънецът няма да се задоволи да бъде втори. Нашият кредит на доверие към него е като към всеки друг треньор. ЦСКА ще даде времето да покаже и да изгради отбор, който да радва феновете. Искаме модерен футбол.

- Реално ли е ЦСКА да купи футболисти от средна европейска класа?
- За румънските братя Костея отидохме на разговори с Микутелу, президента на Университатя. Няма нищо лошо един президент да поиска да купи футболист. И излезе, че едва ли не се прави някаква далавера. Срещнахме се с Микутелу. Никога не сме говорили с играчите. Дори когато той предложи да ги покани, за да се запознаем, ние отказахме. Искахме да се разберем по условията. Футболистите са качествени, но цената е безумна - над 7 милиона евро! Това е пример от близкото минало. Нека сега да отговоря на въпроса ви - реално е ЦСКА да купи скъпи футболисти. И после да ги продаде дори още по-скъпо.

- Честна ли е конкуренцията във футбола ни?
- Няма честна и нечестна конкуренция. Единственото нечестно е да мислиш как да падне твоят отбор.

- Какво стана с Йешич?
- Говори се, че Йешич е бил съпричастен при уреждане на мачове. Аз не съм правораздавателен орган. Имам право на избор дали да го взема или не. Това е един от доводите да не е треньор на ЦСКА. Освен това дойдоха отношенията му с либийския клуб... Не можем да кажем дали е лоялен, защото не сме му били работодатели.

- Общото между Васил Божков, Прамод Митал и Димитър Борисов е, че никой не уреди проблема с базите. Отчаяхте ли се?
- Може би само за Прамод Митал базите са били много важни. Като ръководство не сме изпаднали в паника, че ни взеха базата на Четвърти километър. Искаме концесия, а не подаръци. Очаквам скоро да се сключи договорът. Ще направим 4 терена на Панчарево. За стадион “Българска армия” е трудно да говорим. Зависи от градоустройствения план на София. Ако става въпрос само за един гол стадион, ще е тежко да се строи нещо мащабно. Имаме идея на територията на “Българска армия” да има офис помещения, обществени сгради, хотел. При подобно положение има интерес от чуждестранен инвеститор. “Титан” не може сам да се справи с такъв проект.