В момента Черноморец е на 12-от място в класирането с актив от едва 5 точки. Толкова точки има и Черно море, а в събота двата отбора ще се изправят един срещу друг във Варна. Треньорът на бургазлии Димитър Димитров разкри пред БЛИЦ, какви са проблемите в отбора му, на какво се дължи сериозното отстъпление спрямо миналия сезон и как гледа на предстоящото морско дерби.

- Г-н Димитров, какво е настроението в Черноморец преди гостуването на Черно море?
- Настроението е нормално, както преди важен мач. Концентрирани сме и се готвим за срещата. Лошото е, че имаме много проблеми. Двама-трима основни състезатели ще пропуснат двубоя, имаме проблеми и с други момчета. Сигурен съм, че ни чака много тежко гостуване, но ще се постараем да извлечем максимума от него.

- През седмицата играхте контрола с Мастер (Бургас), в която дадохте шанс за изява на доста момчета от юношеската школа. Има ли сред тях такива, които са готови за първия отбор?
- Чак готови не мога да кажа. Имаме юноши с талант, с потенциал. Две-три момчета тренират постоянно с нас. Готвят се, развиват се. Но все още не са напълно готови за мъжкия футбол.

- Черно море също е позакъсал в класирането, а през седмицата смени и треньора. Как смятате, че ще се отрази назначението на Адалберт Зафиров?

- Не знам, как ще се отрази треньорската смяна. Но според мен основният проблем на Черно море дойде от друго. В този отбор има много добри футболисти. От края на миналия сезон и в началото на настоящия шампионат обаче там има доста контузени. Това пречи на треньорите да сглобят оптималния състав, което оказва отражение и върху резултатите. Със сигурност, ако нямаха тези проблеми с травмите Черно море щеше да е по-напред в класирането.

- Черноморец също е с доста скромен точков актив, а преди три седмици изпълнителният директор Пламен Киряков обяви, че целта на клуба е класиране в тройката... Реална ли е тази цел?
- Думите на Пламен няма да ги коментирам. Нормално е да говори такива неща, защото човекът е максималист. Аз също съм максималист, искам да сме в тройката, но съм и реалист. Имаме проблеми, които ни пречат да печелим всеки мач. Основното, което ни липсвае във фаза атака. Няма го последният пас, няма го голът. Това са нещата, които ни дърпат назад. И причината за това е ясна - разделихме се с много основни футболисти именно в нападение. Искам да ви кажа, че ако бяхме запазили състава от миналата година сега нямаше да се борим за място в тройката, а за шампионската титла. Но знаете, че сме принудени да се разделяме с основните ни футболисти, когато получим добри оферти за тях. И в същото време трябва да правим селекцията без пари.

- Като стана дума за пари. Имате ли информация дали ЦСКА са се разплатили за Мишел Платини и ако го направят ще получите ли повече средства за трансфери през зимната пауза?
- За отношенията с ЦСКА трябва да питате ръководството. Аз лично нямам информация дали ЦСКА са платили нещо. Но и да платят всичко ще отиде за погасяване на стари задължения. Така както стана и през лятото. Получихме близо 2 млн. евро от трансфери, но реално те потънаха. Нямахме възможност да ги реинвестираме в състава.

- Сбъркахте ли в селекцията през лятото?

- Не, не мога да кажа, че сме сбъркали. Грешка се прави, когато се заблудиш в изобра. Но когато правиш селекция без пари невинаги можеш да намериш играч от какъвто имаш нужда. Дори и да има много хора от които да избираш, не е сигурно, че те имат класата, която търсиш. За това се опитваме да развием и детско-юношеската школа. виждате, че ние сме отборът в "А" група с най-много юноши. Постоянно на терена има 2-3 момчета от нашата школа, още 6-7 тренират с първия отбор. Това е пътят, когато нямаш пари - избираш от свободни агенти и развиваш собствени футболисти.

- Все пак къде виждате Черноморец в крайното класиране?
- Не съм роднина на Баба Ванга и нямам подобни способности да гледам в бъдещето. (Смее се) Работим, продължаваме да работим, да изчистваме слабостите си. Играем мач за мач и не си правим сметки дали ще сме трети, пети или десети. За нас най-важното е подобряваме отбора.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ