Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

В разговора той задава повече въпроси от интервюиращия. Това е автентичният Димитър Христолов -  най-мразеният президент на Ботев (Пловдив), ръководил „канарчетата“ от 1999-а до 2010-а година. Ето го интервюто специално за “ШОУ”:

- Здравейте, г-н Христолов, от ШОУ ви търсим. Как сте, какво правите?
- Охо, как се сети за мен!? Сигурно пак някой скандал искаш!? Не искам да говоря с теб!

- Какво толкова е станало?
- Вие, журналистите, ме забравихте, а като бях президент на “Ботев”, ми звъняхте всички по пет пъти на ден. И през нощта, по всяко време можехте да ме търсите. Така ли беше? Кой друг президент ви е вдигал така като мен? Номера смених, щото
 
имаше
много
заплахи,
 
даже не можех да чета всички есемеси. И кво направихте с мен журналистите, защити ли ме някой, а? Каза ли някой една добра дума за мен, така и така? Само глупости и простотии сипахте. Щото съм добър! Що не се хванахте така с Батков, с Гришата, а?
 
- Добре де. Дай да успокоим топката...Какво правиш сега, върви ли бизнесът?
- Лека-полека се изправям. Пак ще ми дойде времето. Та аз бях бизнесменът на властта през 1999 година, обявиха ме за бизнесмен №1 на Пловдив същата година. Най-много данъци платих на държавата, трябва да го помниш. Всички ме молиха, преследваха да помагам тук и там. Така и се озовах в “Ботев”, изобщо не съм се натискал. После почти всички се изпокриха. Сам съм носил “Ботев” толкова години. Честно и почтено, ама вие журналистите само ме бъзикахте. Така ли беше?

- Е, прав си донякъде...
- Прав, крив, това е истината.. Важното е да гледаме напред.

- Така е. Какво работиш сега?
- Само „Авиотехника“ ми остана.
 
Има поръчки
за ремонти на
вертолети,
 
на самолети. Тръгва – ще се оправя, пак ще печеля. Лошото е , в България няма условия за бизнес, няма гаранции. Криза е, ама знаеш, че в Турция кризата я минаха преди две години. Ние тука не знаем още колко ще продължи, нищо не прави държавата.

- Следиш ли какво става в “Ботев”?
- Нямат отбор, не знам как ще влязат в "А" група. Като ме махнаха, в “Ботев” пак вкараха моите момчета, дето аз съм ги създал, така започнаха. Марин Бакалов започна новия “Ботев” с около 15 играчи, които аз ги направих футболисти, някой го беше писал. И Домакинов, и Божков са там....Значи съм можел да правя футболисти. И ги питайте колко коректен бях с плащанията. Маринчо Бакалов, Костадинов – всички легенди ги взех на работа. Сега си писали по 4000 лева заплати и нищо не правят.

- Казваш, че си бил коректен с плащанията, но в последната ти година в “Ботев” доста футболисти си искаха парите от теб чрез съда?
- Имат да взимат – ще чакат, такъв е законът, няма срок кога ще си получат. Те кво направиха толкова за “Ботев”? Само ме крадоха, хванаха се на Боби Димитров и Христо Андреев. Троянски коне, само гледаха да ми лапат парите. Аз съм най-честният бизнесмен в българския футбол! Никой не е хвърлил повече пари от мен за футбол. За семейството ми няма, но за “Ботев” имаше. Ще ми повярваш ли? Така беше! Гришата и Гигов също дадоха много, но си върнаха парите, щото при тях нещата са други. Аз кво да кажа. Искаха играчи само от нашата школа и толкова години така беше, един чужденец не взех. Костадинов и Коце Дервенков пък продадоха Веско Минев зад гърба ми за 120 000 лева. Много са хората, дето ме крадоха в Ботев. Александър
 
Томов от ЦСКА пък
съвсем ме довърши
 
с парите за Дурмушали Сеидходжа и Йордан Минев. Ако беше ми платил, в “Ботев” нямаше да има проблеми, но той излезе голям измамник. Даже не можаха да го осъдят, за нищо не можаха да го осъдят.

- Но после “Ботев” почти стана италиански?
- Нямаше как, защото аз вече исках да напускам. Дойдоха хората от Италия и щяхме да направим сделка, но много хора се намесиха. На феновете им платиха, Боби Михайлов също се продаде. Къщата ми атакуваха в Крумово, колко пъти с бомби, трошаха и колата, и на стадиона хвърлиха кабарчета. Всичко това се знае и няма наказани, няма един заловен. Целта беше да ме махнат, а аз и без това реших да се махна. Боби Михайлов извади “Ботев” от „А“ група за едното нищо. Бях му като спонсор, щото му плащах на сезон по 100 000 лева само от глоби, които феновете предизвикваха с бомби и други неща по време на мачовете.. Боби ме предаде, но и неговото време идва. При Иван Славков за 10 години 5 отбора станаха шампиони – ЦСКА, Левски, Славия, Литекс и Локо (Пловдив). При Боби няма такива номера, нищо не е научил от Батето. Мълчи, крие се, не знае на кого да угоди. А иска нищо да не изпуска, от всеки да лапа. Идва му времето и на него, ама не е там проблемът. Аз затова имах проблеми с БФС – нищо не им бутах.

- Безпокоят ли те още феновете?
- Не ме питай за фенове, всичко е минало. Заради “Ботев” толкова врагове си създадох, почти не ми останаха приятели във футболните среди. Но може да разпиташ какво мислят за мен бизнесмените, да видим там някой ще каже ли лоша дума за мен. Ботев не ме интересува вече, само нерви. Каквото вадех от бизнеса, хвърлях за клуба и накрая няма благодарност.

- Като дете на кой отбор беше фен?
- Това, че съм локомотивец, го измислихте вие, журналистите. Когато “Ботев” стана шампион през 1967 година, аз носех на гърба си Чико, Виден Апостолов и другите от Централна гара до площада пред „Тримонциум“, когато дойдоха с купата от София.
 
Винаги съм бил
ботевист, винаги!
 
Синът ми Георги беше по едно време в Управителния съвет на Локо (Пловдив) и това беше угодно на някои да ме изкарат локомотивец.

- Кой ти лепна прякора Митьо Селския?
- Първата ми жена, Ани Узунова (б.а. - именитата ни волейболистка. Сегашната му съпруга е Сашка Комитова, също волейболистка). Тя работеше в “Марица” и нещо бяха закъсали за пари. Бизнесът ми тъкмо потръгна и още не бях дал и стотинка за спорта. Пред колежките си Ани ми поиска пари. Казах й, че нямам, а тя отговори: “Ти ли бе, селски, ти ли нямаш пари?!” И така ми тръгна този прякор, вие го раздухахте.

- Как са тризнаците ти Димитър, София и Антонио?
- Бива, другия месец правим три години. Те са зодия Близнаци и аз съм зодия Близнаци. Живи и здрави са, това се иска. Всичко върви добре. Готвим се за рождения ден. Това е животът, футболът в България е голяма лъжа и измама, само пари трябва да даваш. Добре че са тризнаците, иначе съвсем щях да я закъсам.
Здравко КАМЕНОВ/ШОУ