Треньор № 1 на България за ХХ в. Димитър Пенев ще има шанс да води отбор на световно първенство, след като направи фурор с четвъртото място на “лъвовете” на Мондиал`94. Наши представители може да участват на световното първенство по бездомници, което ще се проведе в Мексико през 2012 г. Окончателното решение ще се вземе от фондация “Homeless World Cup”, организатор на проявата, в началото на декември. Това ще стане, след като се отчете обществената подкрепа за всеки един от отборите чрез гласуване на сайта на световното първенство. За България може да се гласува на адрес: www.homelessworldcup.org/groups/bulgaria.
 
Българският посланик на инициативата е Димитър Пенев. Именно той ще селектира момчетата, които ще представят страната ни на световното догодина, ако тя получи правото да излъчи свой отбор за футболния форум. В състезанията могат да участват младежи от София, Пловдив и Варна. Към момента бенефициенти на проекта в столицата са децата от общинския дом за временно настаняване "Св. София" в квартал "Захарна фабрика" и от частния пансион "Св. Константин". В Пловдив с приоритет ще са желаещите от Центъра за работа с деца на улицата и деца, отпадащи от училище, както и представителите на аматьорски клуб "Жътвари". Всички участници в проекта ще тренират под ръководството на млади и способни специалисти.
 
Световното първенство за бездомници се подкрепя от УЕФА, ООН и фондация "Телмекс", чиито посланици през последните години са Ерик Кантона, Дидие Дрогба и Рио Фърдинанд. Над 70% от играчите успяват да променят живота си, като придобиват самочувствие и желание за развитие. Доста от участниците си намират работа и дом. Именно на такъв турнир Сър Алекс Фъргюсън си хареса португалския нападател Бебе, когото впоследствие взе в Манчестър Юнайтед. В момента футболистът е под наем в Бешикташ.
 
Последното световно първенство за бездомни беше през август в Париж, където шампион за мъжете стана Шотландия, а при дамите Кения. В Холандия дори има вътрешно първенство, като миналата година в него са се включили 1500 души без дом, а турнирът се провел в 20 града. Данните са впечатляващи - 92% от състезателите намерили нова мотивация в живота си, 73% променили начина си на живот, а 35% си намерили работа./БЛИЦ