Димитър Пенев винаги е интересен, защото има какво да каже. Големият треньор взе отношение по последните събития около ЦСКА и поредния скандал с Иван Иванов и Иван Караджов. Стратега призова за по-голяма толерантност към двамата, като припомни, че подобни гафове стават в много клубове по света и с много по-големи футболисти. Публикуваме цялото интервю, което той даде пред "Меридиан Мач".

- Г-н Пенев, какво мислите за поредния инцидент с футболистите на ЦСКА Иван Иванов и Иван Караджов?
- Има си хора, които трябва да им оценяват постъпката. Ясно е, че младите грешат, и е жалко за тях. Вие си говорите директно с тях, трябва пак да го направите. Ако има вариант и ние ще им помагаме с каквото можем. Млади са, но имат качества.

- Поведението им вреди ли на имиджа на клуба?
- Е, такива неща стават по целия свят, не само у нас. Знаете, че и в най-големите първенства се случват подобни истории. Вижте как е в Англия. Имаше много проблеми и в Италия. Преди години Паоло Роси го пуснаха от затвора, за да играе на Световно първенство. Не само тук стават скандали. Иначе не знам как това ще се отрази на ЦСКА. Аз съм председател на клуба на ветераните, всеки втори ден съм на "Българска армия". Хората обсъждат, говорят за нещата, които се случват, вълнуват се.

- Все пак защо се стига до подобни издънки?
- Няма точна рецепта. Винаги е имало грешки. Знаете, едно време също имаше скандали, изключване от футбола, изключване от партията. И сега грешките на младите футболисти са в техен ущърб. Много се говори и пише, а обществото веднага скача срещу виновните. Никой не се замисля къде отиде възпитанието.

- Това ли е най-големият проблем?
- Ами проблем е. Не трябва да съдим, преди да знаем какво се е случило. Всеки постъпва така, както намери за добре, но трябва да бъде разумен.

- Ако имате възможност, бихте ли поговорили с Иванов и Караджов?
- Не знам дали сега ще им търсят нови отбори, но бих им помогнал. Битите играчи носят голяма вина, но не са извършили престъпление. Въпреки това те трябва да съжаляват, а не ние. Навремето ние сме миналия по същия път, но сме го направили много по-достойно. Така е, няма от какво да се срамуваме. И преди години имаше футболист с по-свободно поведение. Такива бяха и Жоро Соколов, и Пешо Величков, които бяха уникални таланти. И до днес не се знае точната истина за двамата. Дори и аз не я знам, но не ме и интересува. Мисля, че трябва да бъдем търпеливи.

- Според вас защо най-обсъжданите неща в ЦСКА през есента бяха скандалите и боевете извън терена?
- В България не можеш да се скриеш нито от комшията, нито от врага си. Малка страна сме, познаваме се, всичко излиза. Когато си добре и имаш успехи, всеки е с теб, води ти се приятел. Когато дойде тъгата, всички тези бягат от теб. Така е, човек трябва да се оправя. Ако имаш сестра, спасявай се.

- Имате ли обяснение защо ЦСКА завърши с най-лошия актив от всички тимове в Лига Европа?
- Нека не настройваме хората срещу ЦСКА, защото вече не виждам уважение и симпатия към клуба. Играха слабо, нямаха шанс в някои мачове. Но и Левски какво направи миналата година? Нищо. Това обаче са ни отборите. Другата година пак те ще ни представят в Европа. Нека не ги съсипваме.

- Съгласен ли сте с мнението, че нивото на футбола ни е много ниско?
- Който и канал да пуснеш по телевизията, дават мачове от различни първенства. Няма как хората да харесат нашия футбол, като го сравняват с големите първенства. Аз сега гледам предаване на Маргарита Михнева със Злати Златев - Златистия, но иначе върви само футбол. Тези канали трябва да ги направят по-скъпи. Но и това няма да помогне. Като гледам, не може да се разминем в кръчмите и магазините, не може да се разминем с колите по улиците. Явно хората имат пари. Има нещо сбъркано при нас, живеем на извънземна планета. Всъщност ние живеем в най-далечния изток. Преди години, когато германските клубове питаха за наши футболисти от ЦСКА, ние с Боби Станков им казвахме, че струват по 2-3 млн. марки. Те ни се чудеха и ни отговаряха, че с тези пари ще купят няколко човека от Централна Европа - от Чехия и Унгария. А ние сме си на изток, в най-далечния изток.

- Какво ново покрай вас?
- Почивам си, идват празници. Сигурно след Нова година отново ще се върна на работа в ЦСКА. Това е.