Доскорошният шеф на съдиите Димо Момиров даде интервю пред агенция БЛИЦ. Ето какво каза варненецът по повод уволнението си, работата в комисията и поведението на реферите до момента:

-Г-н Момиров, защо ви уволниха като шеф на българските съдии?
-Явно не са доволни от работата ми. Приемам решението на Изпълкома. Сигурно съм допуснал грешки, което не го отричам, но мога да кажа, че съм горд с работата си. Тръгвам си без да се срамувам, защото направихме много хубави неща. Имаше спокойствие в съдийството, бяхме един колектив и поехме по правилния път. Явно обаче се предоверих на някои хора, които ме подведоха. Става въпрос за част от по-опитните съдии, които направиха грешки. От тях започна всичко.

-Вярно ли е, че Боби Михайлов не ви се е обадил, за да ви уведоми, че сте уволнен?
-Сигурно не е имал време. Обади ми се снощи и говорихме. Каза ми, че напрежението е дошло в повече и това е наложило смяната. Иначе бил доволен от мен и няма нищо против работата ми.

-Ядосан ли сте на съдиите, все пак вие зависите от техните действия на терена. Ако се справят добре, оставате на поста, ако не – тръгвате си?
-Няма за какво да съм ядосан или да им се сърдя. Още в началото им казах, че ще стоя твърдо зад тях и няма да позволя да се гаврят с тях или да ги обиждат. Сигурно съм постигнал нещо, след като в последните 2 дни телефоните ми прегряха. Обадиха ми се почти всички момчета, преживяват го.

-Мислите ли, че някои от съдиите е действал против вас и нарочно не е ръководил както трябва мачовете?
-Не, абсурдно е.

-На практика се разделихте с поста след два мача на ЦСКА и Левски за купата на България. Мислите ли, че е имало натиск върху Боби Михайлов, за да ви смени?

-По една или друга причина уволнението ми става именно след срещите на въпросните два отбора. Това е прецедент в европейския футбол. Представяте ли си Манчестър Юнайтед да иска да бъде сменен шефа на съдиите в Англия и местната централа да направи рокадата. Виждате Сър Алекс колко наказания отнася, тъй като се занимава с реферите. Но това е друга тема. Ние тук говорим, че сме в Европа, т.е. мислим си, че сме в Европа. Боби Михайлов призна, че се е създало повече напрежение след мачовете на Левски и ЦСКА за купата на България и затова ме уволняват.

-Съдията Александър Костадинов на Черно море – Левски обясни ли ви защо отмени гола на “сините”?
-Първо искам да кажа, че с цел пратих този рефер на двубоя, тъй като е млад, а и има качества. Ако бях сложил някои от по-опитните съдии, щяха да кажат, че пак изпълнявам поръчка. Допусна грешка и по никакъв начин не го оправдавам. Питах го защо е отменил гола. Той ми отговори, че е видял нарушение на Тасевски срещу Домакинов още преди Пиргов да изпусне топката и тя да влезе във вратата. Казах му: “Добре се, защо като видя фаула, не го свири веднага, а изчака топката да влезе във вратата. Сега на кого ще се оправдаваш, че си бил прав?” Той си замълча, усеща, че е сгрешил.

-Веднъж завинаги ще кажете ли, помагате ли на Черно море?
-Съвсем отговорно заявявам, че по никакъв начин не оказвам никаква помощ на този отбор. И още нещо. Откакто съм шеф на съдиите, нито веднъж от Черно море не са ми звъннали, за да ме занимават със съдийството. Повтарям го - нито веднъж! Още в първия кръг ощетиха “моряците”, не им дадоха две дузпи. През миналия сезон на “Герена” бе отсъдена дузпа за Левски и бе изгонен Танко Дяков, а нямаше нито нарушение, нито нищо. И никой от Черно море не е скочил срещу мен или реферите.

-Защо тогава се появяват тези подобни слухове? Дори за последния мач между Черно море и Левски се написа, че сте влизал в съдийската стая и сте казал на бригадата, че домакините трябва да продължат?
-Това са глупости. Аз дори не бях на стадиона. Някой си пише ей така. Аз съм от Варна и е нормално, каквото и да направя, да ме свързват с Черно море.

-Казахте, че някои “доброжелател” е искал да бъдете уволнен. Това Костадин Гергинов ли е, който бе ваш заместник и е гласен за новия шеф на съдиите?
-Не искам да коментирам. Но е факт, че има много хора, които са против мен.

-Защо спряха Антон Генов да ръководи мач от Шампионската лига?
-Това ми дойде като гръм от ясно небе. Наистина в БФС пристигна телеграма, с която бяхме уведомени, че УЕФА ще ангажира Генов за последните мачове от груповата фаза. Пристигнаха и 8 кашона с екипировка за него и помощниците му. След това обаче не получи наряд. Боби Михайлов реагира доста бързо и още на следващи яден изпрати писмо със запитване по случая. Все още мисля, че няма отговор.

-В Македония го вкараха в скандал, свързан с ръководената от него контролна среща с Канада.
-И аз научих за това. УЕФА е сериозна организация и има свои хора навсякъде, за да наблюдава мачовете. Щом са го извадили от нарядите, значи имат някакъв сигнал.

-С какво ще се занимавате, след като вече не сте шеф на съдиите?
-Ще продължа да си работя към министерството на спорта. Аз съм регионален представител за варненска област. Не съм взел нито една стотинка от БФС, не съм получавал заплата, така че не съм бил във финансова тежест на футбола ни.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ