На 6 и 7 февруари 2024 г. в Бостън, Масачузетс, след 13-годишно прекъсване, се проведе Медицинска конференция на световната футболна централа ФИФА. На събитието участваха представители на 211 федерации от целия свят, а България бе представена от д-р Бисер Бочев, член на Медицинската комисия на УЕФА и Медицинската комисия на БФС и дългогодишен лекар на мъжкия национален отбор на страната.

Лично президентът на ФИФА Джани Инфантино откри срещата и изказа уважението си към медицинските професионалисти във футбола. Приветствени думи произнесе и д-р Андрю Масси, медицински директор на ФИФА, който посочи основните насоки за развитие на футболната медицина, а именно – здравето на състезателите, грижите при спешните и неотложни състояния, обучението, ангажираността на общността и научните изследвания.

В програмата на конференцията бяха засегнати всички важни аспекти и модерни добри практики на здравните грижи във футбола, в това число кардиологичния скрийнинг и превенцията на внезапната сърдечна смърт, поведението при сътресение на мозъка, създаването на регистър на травмите на предна кръстна връзка на коляното и т.н.

Особен интерес предизвика презентацията на д-р София Нимфиус от Австралия, която засегна причините и предпоставките за увеличения брой травми на предна кръстна връзка особено при младите футболисти, както и методите за преценка и превенцията им. Шотландецът Алън Маккол пък говори на темата „Можем ли да предскажем дадена контузия“, като лекцията му бе базирана на съвременните научни методи.

Последователно бяха представени медицинските стратегии на всички конфедерации от семейството на ФИФА, а една от основните задачи бе да се стартира процес по уеднаквяване и хармонизация на различните протоколи за изискванията за оборудване на стадионите, кардиологичния скрийнинг, разпознаването, оценката и поведението при спешни ситуации във футбола.

Последната сесия на конференцията се фокусира върху деликатния въпрос за връщането в игра след травма. Представени бяха стратегии за лечение и сроковете за връщане на терена след контузия на мускули, сухожилия, сътресение на мозъка и най-вече – след операция при скъсана предна кръстна връзка на коляното.