Селекционерът на националния отбор Ивайло Петев замина сам за Санкт Петербург, където днес ще бъде изтеглен жребий за квалификациите за Мондиал 2018, който ще се проведе в Русия. Освен Петев България ще бъде представена от началника на международния отдел на БФС Андрей Мединцев. Както е известно, „лъвовете“ са в четвърта урна, където са още Турция, Словения, Израел, Ейре, Норвегия, Фарьорските острови, Черна гора и Естония.
 
Общо 141 отбора ще научат пътя, по който трябва да минат, за да се класират за световното първенство след три години. Жребият започва от 18:00 часа българско време и ще бъде предаван от БНТ. Водещите на програмата в Константиновския дворец са манекенката Наталия Водянова и телевизионният говорител Дмитри Шепелев. Общо 164 телевизии ще предават шоуто.
 
Жребият за квалификациите за Мондиал 2018 е изтеглен толкова рано, тъй като в началото на октомври започват мачовете в три от шестте континентални конфедерации – Африка, Океания и Южна Америка. Пресявките в Азия и Северна Америка и Карибския регион стартираха още през март тази година. Квалификациите в Европа ще започнат в началото на септември 2016 г.
 
„Честно казано, предпочитам някой силен тим за водач на нашата група. Отборите са разпределени доста разнообразно в урните. Турция е при нас в четвърта урна, а Швеция е в трета. От друга страна Румъния и Уелс ще бъдат в първа. Който и да ни се падне – няма значение, тъй като трябва да бием всички, ако искаме да сме на световно първенство“, заяви Петев пред „7 дни спорт“.
 
„За квалификациите за Мондиал 2018 има време да мислим. На дневен ред сега е мачът с Норвегия на 3 септември. Вече работим здраво. Националният отбор се готви за този двубой“, добави националният селекционер.
 
РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ОТБОРИТЕ ОТ ЕВРОПА В УРНИТЕ
Първа: Германия, Белгия, Холандия, Португалия, Румъния, Англия, Уелс, Испания, Хърватия
Втора: Словакия, Австрия, Швейцария, Чехия, Франция, Исландия, Дания, Босна и Херцеговина
Трета: Украйна, Шотландия, Полша, Унгария, Швеция, Албания, Северна Ирландия, Сърбия, Гърция
Четвърта: БЪЛГАРИЯ, Турция, Словения, Израел, Ейре, Норвегия, Фарьорски острови, Черна гора, Естония
Пета: Кипър, Латвия, Армения, Финландия, Беларус, Македония, Азербайджан, Литва, Молдова
Шеста: Казахстан, Люксембург, Лихтенщайн, Грузия, Малта, Сан Марино, Андора
 
* Отборите ще бъдат разпределени в седем групи по шест тима и в две по пет. Победителите от деветте групи се класират директно за Мондиал 2018, а осемте най-добри втори ще играят плейофи.