ФИФА обяви крайните срокове, касаещи провеждането на световните първенства след 11 години. Всички кандидатури трябва да са ясни до 2022 г., след което започват предварителните изслушвания и прегледът на документацията. Крайното решение на Световната футболна централа за домакин на форума ще е през 2024 г.

Припомняме, че четири балкански страни - България, Румъния, Гърция и Сърбия - обявиха планове да издигнат обща кандидатура или за Евро 2028 или за Мондиал 2030. Преговорите между тях за кой форум да насочат усилията си все още текат.

Конкуренцията ни е убийствена. Останалите кандидатури до момента са на Аржентина, Уругвай и Парагвай (обща), Мароко, Алжир и Тунис (обща), Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Ирландия (обща), Испания и Португалия (обща), Южна Корея (могат да се включат Китай, Япония и Северна Корея), Египет (самостоятелна) и Камерун (самостоятелна).

Следващият Мондиал е през 2022 година в Катар, а четири години по-късно първенството на планетата ще се състои в САЩ, Канада и Мексико.