Слабото представяне на българските отбори в Лига Европа през това лято ще окаже сериозни влияние на участието ни в турнира през другото лято. Тогава всичките ни отбори в тази надпревара ще стартират от първия квалификационен кръг. Сега поне носителят на Купата на България стартира от втория тур.
 
През това лято българските участници в евротурнирите – Лудогорец, Берое, Литекс и Черно море, спечелиха на България коефициент 1,00. Четирите отбора спечелиха общо осем точки, но в квалификационните кръгове те се делят на половина. Това пък ни отрежда 35-о място в класацията на УЕФА за този сезон.
 
В петгодишната ранглиста на европейската централа делим 26-а позиция със Словения – по 13,125 точки. От първите 34 държави в класацията само ние и словенците нямаме отбори, които да участват все още в евротурнирите.
 
Подобен резил имахме и през лятото на 2012 г., когато четирите ни отбора завоюваха коефициент 0,5. Тогава всичките ни тимове отпаднаха от първите си съперници – Лудогорец от Динамо (Загреб), Локомотив (Пловдив) от Витес, ЦСКА от Мура, а „Левски“ от ФК Сараево.
 
През лятото на 1997 г. Български отбори също отпаднаха още на старта на евроучастието си и събраха коефициент за България 0,666. Тогава Стяуа елиминира ЦСКА, Нафтекс отпадна от Бран, а „Левски“ от Слован (Братислава).
 
11_19.jpg

Заб.: qW, qD и qL - съответно победа, равен и загуба в квалификационни кръгове; #W, #D и #L - победа, равен и загуба в същинската фаза.