Докторът на Лудогорец Валентин Великов получи наградата си „Лъвско сърце – Трифон Иванов“ заради работата си по време на кризисния случай с датския национал Кристиан Ериксен, който получи сърдечен арест на Евро 2020 в мача между Дания и Финландия. Именно Великов бе един от хората, които първи отидоха да помогнат на Ериксен и да му окажат лекарска помощ.

„Тази награда я приемам от целия лекарски екип, който бяхме в Копенхаген. Наградата носи името на един от моите идоли във футбола – Трифон Иванов, и съм благодарен за нея“, каза Великов.

„Искам отново да подчертая, че работата ни във футбола е екипна и ние един без друг не можем. Мисля, че това ми е първата такава награда. Тя е специална за мен. Връщам се непрекъснато към онзи момент. Възхищавам се на играча, че събра смелост да продължи футболния си път, защото е много трудно да преодолееш психически този момент, но футболът е по-силен от нас. При правилна и бърза реакция успеваемостта в такива случаи може да е до 100%. Хубавото е, че след този случай се подобри оборудването на стадионите и се правят повече обучения. Когато имаме апаратура и обучен екип, успеваемостта може да стигне до 100%. Не се чувствам невидим герой. Във времето се случва да се връщам към този момент. За пръв път излизам пред толкова микрофони след толкова години в лекарската професия и съм леко смутен“, коментира работата си лекарят на „орлите“.

„Адмирации на колегите, които си свършиха работата перфектно. Тази случка ни помогна да видим, че на всички стадиони трябва да подобрим медицинските условия. Това е сигнална лампа, че трябва непрекъснато да подобряваме медицинското оборудване и обслужване“, каза той за случая с вратаря на Славия Георги Петков на мача с ЦСКА.

„Още преди случая с Ериксен с моите шефове сме говорили къде можем да се подобрим в тази посока, за да избегнем подобни инциденти“, допълни той.