Собственикът на Лудогорец (Разград) Кирил Домусчиев даде дълго интервю. В него бизнесменът говори за ситуацията в клуба, бъдещите намерения и отминалия мач с ЦСКА (2:2) на стадион “Българска армия”. След двубоя в Борисовата градина Домусчиев нападна остро колегите си от ЦСКА, в яда си заплаши, че е на път да се откаже да инвестира. Ето какво каза благодетелят на Лудогорец в БиТиВи Екшън.

-Защо изригнахте след мача с ЦСКА?
-Малко съм емоционален и когато правиш нещо, независимо дали е в бизнес или спорт, се вживяваш. Някой път по-емоционални хора като мен не могат да си сдържат нервите.

-Не сте ли подготвен за българския футбол и не може да не знаете за факторите в него?
-Честно казано не бях подготвен и за съжаление много неща ги разбирам и уча в движение. Час и половина-два преди мача с ЦСКА разбрах какво ни очаква от страна на съдиите. Проведоха разговор с колегите от ЦСКА. Помолих ги за феърплей.

-И не се получи?
-Вие видяхте какво стана.

-Влизате ли в съблекалнята по време на мач, когато резултатът не е в полза на Лудогорец?
-Един единствен път ми се случи миналата година и тогава реших, че е достатъчно. Момчетата затова са отбор и са в Лудогорец, за да покажат характер. На мача с ЦСКА не влязох, но на полувремето си тръгнах. Един лош късмет, който ни сполетя и два гола в наш негатив и при това съдийство, ми беше ясно, че всичко е безпредметно. Влязох в съблекалнята преди мача с ЦСКА, просто да предупредя треньорите и играчите да бъдат предпазливи, защото очаквах съдийски тесли.

-Как се съгласихте да седнете на една маса с колегите от ЦСКА?
-Един път сядаш да играеш карти и ловиш някого, че хитрува. Повече не играеш с него. Това обаче не значи, че си разваляш отношенията, когато ти е бизнес партньор или роднина. С колегите от ЦСКА се познаваме много отдавна, имам бизнес, инвестирал съм при тях. С един мач не си заслужава да развалиш бизнеса и партньорството си. Това, че има хора до тях, които не им дават подходящи съвет, си е тяхна работа. Казал съм им го в очите.

-Вярвал ли сте, че ще се разочаровате толкова бързо от българския футбол?
-Мислех, че съм оптимистично настроен и трудно нещо би ме разочаровало, но на моменти почвам да се замислям, добре де, за какво вместо да даваш пари и да помагаш, ти даваш, за да си хабиш нервите и да създаваш поминък на хора, които не го заслужават. Всичко това на моменти почва да ме възпира дали да продължавам със същите темпове, или да се откажа.

-Как си обяснявате всичко това, което се случва във футбола?
-Това е една деградация, която върви от години. Това не е станало от вчера или днес, а ще от 90-те години. За мен има прекалено много ниско интелигентни хора, много мутри и бандити във футбола. Една от причините да изляза от ЦСКА е... Като видиш, че фактори са хора като Дуци, Перо, Каубоя и т.н и от тях зависи клуба, а не от своите играчи, треньори, кондиционно състояние, какво очаквате да се случи с българския футбол. Аз казах и онзи ден, ако ЦСКА стане шампион или играе в Европа, с този състав не ги виждам. С това губят и публика. Кои ходят на стадиона, тези, които чупят и псуват Данчо Минев. Вие ще си пуснете ли детето на стадиона?!

-Собствениците на клубове говорят за влизане в групите на Шампионска лига. Наистина ли виждате колко сме далеч от групите на турнира?
-Аз смятам, че сме много далече. И това не е свързано с парите, които се дава във футбола. Отбори като Виктория Пилзен, БАТЕ Борисов, мога да изредя още няколко, Дебрецен или Жилина. Техните бюджети са им доста по-скромни от тези на ЦСКА, “Левски” и Литекс. Или поне са съизмерими. Виждате обаче там, че нещата са структурирани правилно, хората постигат успехи.

-Каква е причината?
-Лош мениджмънт, лоша организация. Това, което се играе в България, не е футбол. Повечето клубове нямат терени, това не са мачове, а кориди.

-Успяхте ли да се зарадвате, че сте есенни първенци?
-Честно казано това, което ме радва, е признанието, че играем най-добър футбол. Това е най-радостното. Дали ще сме есенни първенец или ще се класираме в Лига Европа, не е толкова важно. Важно е хората да продължат да мислят, че играем най-добрия футбол. И това ме прави оптимист, въпреки всички глупости и помии. Целият екип, който създадохме, не заслужава да бъде изоставен, както и футболистите. Това са хора, които показаха, че могат да се развиват. Има още много в какво да се развиваме.

-Защо не смеете да кажете, че титлата е ваша цел?
-Защото не е някакъв самоцел. Първо трябва да създадем основата и тогава да мислим за титли, точки, купи и т.н. Естествено, че на всеки един отбор, който играе в “А” група, би трябвало титлата да му бъде цел. Става дума за отбор, който има селекция, финансова възможност и амбиция. Има отбори, на които целите са им да не изпаднат, което за мен не е сериозно. Ние ще се борим във всеки мач за победа и ще се борим за титлата и призови места. Не искам обаче незаслужена титла. Ако я вземем и се класираме в тройката, искам хората да казват, че играем най-хубавия футбол. Ако това го няма, ще се откажем в полза на Славия или ЦСКА.

-Ще влезете ли в уговорки по пътя към призовите места?
-Ние не влизаме в никакви уговорки.

-Вашият бюджет съизмерим ли е с бюджетите на ЦСКА, Литекс и “Левски”?
-Не знам финансовите параметри на тези клубове, чувам от тук, от там. Нашият бюджет за заплати и за издръжка на администрация, отбора и т.н., подготовка, със сигурност не е по-голям от на ЦСКА и “Левски”. За Литекс не мога да коментирам. Това, с което бихме ги изпреварили, е строителството.

-Кризата оказва ли влияние във футбола?
-Тя оказва влияние навсякъде. Кризата донякъде може би ще намали колосалните цифри, които се даваха за трансфери или заплати. Може да даде равенство между по-бедните и богатите клубове.

-Очаквате ли клубове да спрат участие в “А” група по финансови причини?
-Мисля, че да и съжалявам за това нещо. Особено за Локомотив (София). Ако се стигне до там, че един Локомотив - клуб с такава история и традиции, се наложи да прекъсне участието си заради финансови причини, ще бъде много жалко.

-Ще има ли нови играчи в Лудогорец през пролетта?
-Твърдо трябва да вземем един защитник. Ще търсим качество, с което да надграждаме. Имаме необходимост да засилим конкуренцията на още един или два поста.

-Как се развива детско-юношеската школа?
-Там съм най-голям оптимист. Не зависим толкова от помията в българския футбол. Нещата са изцяло в наши ръце, строим, предполагам, че до края на февруари ще приключим тренировъчните комплекси на децата. Имаме вече 160 деца от цялата страна. Върви набирането и на добри треньори. Мисля, че децата ни имат най-доброто общежитие и треньори.

-Печеливш или губещ бизнес е футболът?
-В момента мога да ви кажа, че е много губещ. Оптимист съм, че при един добър мениджмънт и продукт, добър отбор с добра игра, който да пълни стадиона, в едни малко по-различни времена за нашия футбол може да бъде проект, който поне да не губи футбол. Бизнесът се ръководи от определени правила. Ако те не се спазват, фирмата изчезва от хоризонта. След това има съдилища, може да реагираш. Такива хора, които ги виждате във футбола, не може да ги видите в развита фирма или компания. В бизнеса интелектът е друг./БЛИЦ