Шумният допингскандал в ЦСКА ще бъде потушен с минимални наказания. Състезателните права на хванатите в употреба на забранени вещества Костадин Стоянов, Тодор Янчев и Румен Трифонов ще бъдат спрени само за по 3 месеца.

Решението вече е взето и ще бъде обявено официално от Дисциплинарната комисия към БОК в петък. Остава да се разбере от коя дата ще започне да тече санкцията, пише "Меридиан мач". Главният виновник - лекарят на ЦСКА Мирчо Крайнов, ще бъде изритан от спорта за 4 години. В този период обаче той ще може да работи по специалността си "Уши, нос, гърло".

Това минимално наказание е най-добрият вариант за клуба и за самите играчи, като в случая са взети под внимание всички облекчаващи вината обстоятелства. ЦСКА постигна своето, като успя да издейства възможно най-бързо обявяване на наказанията на своите футболисти.

Все още не е ясно по кой член на Световния антидопингов кодекс ще бъдат наказани футболистите. По принцип при установено използване на забранени стимуланти първото нарушение се санкционира с 2 години отстраняване от спорта. Ако спортистът може да докаже, че използването на специфичното вещество не е било предназначено за повишаване на спортното му постижение, той може да се размине и само с предупреждение, но това не е случаят на играчите на ЦСКА.

Минималната санкция от 3 месеца по член 2.4 се налага при пропуснат допинг тест или нарушения на правилата, свързани с местонахождението на състезателите, което не отговаря на съответния казус.

Сега въпросът е откога ще започнат да текат наказанията на футболистите. При повечето индивидуални спортове санкцията влиза в сила със задна дата от момента на състезанието. Това обаче означава, че наказанието на Костадин Стоянов, който даде положителна проба след дербито с Левски на 28 октомври, изтича на 28 януари. Така той ще бъде на линия още за старта на пролетния полусезон.

Янчев и Трифонов бяха заловени с допинг на 28 ноевмри след мача с Лудогорец и отстраняването им ще приключи на 28 февруари - тоест те ще изпуснат само първия пролетен кръг срещу Локомотив (София).

Все пак е възможно Дисциплинарната комисия да постанови наказанията да почнат да текат от датата на обявяването им, което ще извади тримата от терените до края на месец април.