Пред новия треньор на Левски Ратко Достанич се открива уникалната възможност да вкара "сините" в груповата фаза на Шампионската лига. Това стана ясно след изиграването на реваншите от втория квалификационен кръг на турнира.

Попадението на руснака Владислав Иванов за Левадия (Талин) във вратата на Висла (Краков) за крайното 1:0 може да донесе за Левски късмет, подобен на миналогодишния. Играчът вкара важен гол за естонския тим, който след общ резултат 2:1 елиминира поляците и се класира за третия квалификационен кръг.

Ако Левски се наложи над ФК Баку, "сините" ще имат възможност да играят срещу Левадия или унгарския Дебрецен за директно класиране в Лигата на най-богатите. Както е известно, Левски победи с 5:0 андорския Сант Жулия в реванша от втория квалификационен кръг. Така след общ резултат 9:0 шампионите на България се класираха за третия кръг, където ще играят срещу отбора на Баку, победил с 6:4 общ резултат Екранас (Литва).

При победи в Азербайджан и София, Левски ще бъде поставен при жребия в плейофите за влизане в Лигата. Освен победителя от двойката Левадия и Дебрецен, съперници на "сините" могат да бъдат още Макаби Хайфа (Израел), Динамо Загреб (Хърватия), ФК Цюрих (Швейцария) или БАТЕ Борисов (Беларус), който на фона на останалите изглежда приемлив съперник, въпреки вече историческите мачове от 2008 година.http://www.ffm.com.mk/images/media/112/IMG_5631.JPG

Въпреки че Левадия и Дебрецен изглеждат най-добрият жребий за Левски, сред желаните още могат да попаднат съперниците от третия квалификационен кръг на Макаби Хайфа - ФК Актобе (Казахстан), на ФК Цюрих - Марибор (Словения) или на БАТЕ Борисов - Вентспилс (Латвия). Това обаче може да се получи само при победа на Левски срещу ФК Баку и при издънка на някой от гореспоменатите отбори срещу определено по-слабите противници, поне според коефициента на УЕФА.

Другите поставени редом до Левски тимове в плейофите са Олимпиакос (Гърция), ФК Копенхаген (Дания), Славия Прага (Чехия) и Партизан Белград (Сърбия). На 28/29 юли и на 4/5 август те играят съответно срещу Слован Братислава (Словакия), Стабек (Норвегия), Шериф Тираспол (Молдова) и АПОЕЛ Никозия (Кипър). Най-трудна се очертава задачата на сръбския гранд Партизан, който въпреки че победи с 12:0 общ резултат уелския Рил, се изправя срещу шампиона на Кипър АПОЕЛ, където футболът върви стремително нагоре. Липсата на грандове в горния списък се обяснява с новия правилник на УЕФА. Според него нешампионите, с изключение на вторите и третите в големите западни първенства, играят в отделен поток за класиране и могат да срещнат българския Левски едва в груповата фаза на турнира. Така Левски се разминава с редица силни тимове, които ще оформят зрелищни сблъсъци още в третия кръг.

В плейофите обаче чакат имена като Арсенал (Англия), Лион (Франция), Атлетико Мадрид (Испания), Фиорентина (Италия) и Щутгарт (Германия). Ако все пак успее да достигне до груповата фаза, Левски ще бъде в четвърта урна при тегленето на жребия. /БЛИЦ