Инициативен комитет за радикална промяна в българския футбол - и кадрова и законодателна, ще бъде организиран през следващата седмица, заяви за “Шоу” Ивайло Дражев. Бившият футболен бос е убеден, че вече всички в страната са наясно с неговата теза, повтаряна през последните 5-6 години, че прехвалените “звезди” от 1994 година са пълни некадърници по отношение на администриране и управление на футбола и единствената им мисъл са залаганията, големите заплати и премии по клубове и в БФС.
 
Според Дражев унищожаването на футболни центрове и школи като Благоевград, Враца, Плевен, Видин, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Разград, Шумен, Бургас, Пловдив, Смолян и мн. други е само една малка част от престъпленията,които вършат против футбола и възпитанието на децата. “Прикриването и личното им участие в уговаряне на мачове, черно тото, мениджърски и фирмени схеми за източване на БФС при условие, че всяка година 3 млн. лева отиват за националните отбори, което само за мандата им до момента означава над 15 млн. лева и резултатът е - пълен погром и разпадане на гарнитурите, от които в момента бягат и мъже и юноши, в това число прогонването на единствените бели лястовици като Димитър Бербатов, Стилиян и Мартин Петрови е друго условие за незабавното им отстраняване от БФС”, твърди Дражев.
 
Бившият президент на футболните клубове Черноморец (Бургас) и Черноморес Бургас (София) счита, че особено нагъл в това отношение е Йордан Лечков, който с широки пръсти харчи общински и държавни пари и навсякъде твърди колко много е “дал” за футбола. “Истината е, че тези пъзльовци заедно с Михайлов и Емил Костадинов организираха бутафорен конгрес, лазейки и молейки се пред новия политически елит да спасят главите им на последния конгрес през миналата година. Помните, че не допуснаха алтернативната кандидатура, предусещайки скритият шамар, който щяха да получат. В последствие абсолютно криминално се вписаха като ръководство, въпреки разпореждането на ВСС. В момента има няколко мераклии да се върнат на бял кон в БФС като мениджъри или като началници. Всеки един от тях през годините е бил съдружник с тази върхушка и търси по-скоро финансови изгоди от пребиваването си в българския футбол.”
 
“Има разбира се и активни хора, които са последователни и принципни в отношението си спрямо провалените и корумпирани бивши футболисти. За нас участието ни във футбола винаги е било под формата на меценатство. Такива инвеститори, построили бази и школи, сме се отдръпнали от пряката издръжка на клубове точно заради БФС, което през годините ни е ограбвало многократно. Емблематичен пример е Бургас, в който срещу най-скъпите кебапчета и най-скъпата бира е унищожен стадиона на истинския клуб Черноморец. Открадната е школата, името, традициите и историята от съседния клуб, който участва с фалшив договор в първенствата и чиито собственици доказано са участвали в уговорени мачове, особено в случаите с баражите за влизане в “А” група и унищожаването на другия автентичен клуб в Бургас – Нефтохимик. Но идва време разделно...”, завършва Ивайло Дражев.
 
Станислава Кодева/БЛИЦ