Точно 20 чуждестранни футболисти записаха дебютните си мачове в "А" група в изминалия кръг, който беше първи за пролетния полусезон. Най-сериозно впечатление направи Марсело Никасио. Бразилският нападател изигра страхотен мач за Литекс и с хеттрика си донесе победата на "оранжевите" с 3:0 срещу Видима-Раковски. Още един чужденец записа първи минути за селекцията на Христо Стоичков в българското първенство - албанецът Армандо Ваюши.

Най-много дебютанти се откроиха в състава на Берое. Избраниците на Илиан Илиев отстъпиха с 0:3 от лидера Лудогорец, а в Разград първите си мачове в "А" група записаха португалците Антонио Ливраменто и Давид Каядо, камерунецът Дюдоне Овона, както и бразилецът Елиаш Алвеш да Силва. С екипа на Берое беше и Ричард Еромоигбе. Обстановката в българското първенство обаче е позната на нигерийския халф, който преди години игра успешно в "Левски".

На "Герена" титуляри срещу Черно море при победата с 2:1 започнаха португалците Нуно Пинто и Кристовао Рамос, както и малиецът Сюлейман Диамутен. И тримата за сефте се докоснаха до така наречената ни група на майсторите. Рамос се отчете с гол, но не показа кой знае какъв майсторлък. Пристигналият от Лече Диамутен пък действа доста колебливо в защита и с нищо не подсказа, че е класен бранител с няколкогодишен стаж в италианската Серия "А". За "моряците" имаше един чуждестранен дебютант - венецуелецът Марлон Фернандес, който е сънародник на звездата на варненския тим Ермес Паломино.

За лидера Лудогорец първо участие в родния шампионат записа румънецът Витиня, който беше доведен в отбора от приятеля на треньора Ивайло Петев - добре познатият у нас Еуген Трика.

В гостуването на Черноморец ЦСКА стартира с двамата испанци Антонио Томас и Иван Боладо, който играе за националния отбор на Екваториална Гвинея. За сефте в "А" група се появи и Нджонго Присо. Камерунецът през лятото беше в плановете на "Левски", но в крайна сметка се озова на "Армията", като определено разочарова вчера на "Лазур" и не оправда големите очаквания.

Донякъде доста любопитно беше в Перник. При победата на Миньор с 3:0 над Светкавица за домакините титуляри бяха трима алжирци. Познатият от есента Фарес Брахими вече си има компания - сънародниците му Сабри Бумелха и Фарид Бенрамден.

Няма как да не отбележим и първото участие в "А" група на сина на носителя на "Златната топка" за 1995 година - либерийската легенда Джордж Уеа. Младокът носи името на баща си, но определено няма неговите качества, щом е опрял чак до Калиакра.

Кои чужденци дебютираха в "А" група:

Лудогорец: Витиня (румънец)

Черноморец: Самвел Мелконян (арменец), Аатиф Шаешуе (французин)

ЦСКА: Антонио Томас и Иван Боладо (испанци), Нджонго Присо (камерунец)

"Левски": Нуно Пинто и Кристовао Рамос (португалци), Сюлейман Диамутен (малиец)

Славия: Милан Ставрич (сърбин)

Литекс: Марсело Никасио (бразилец), Армандо Ваюши (албанец)

Локо (Пд): няма

Черно море: Марлон Фернандес (венецуелец)

Миньор (Пк): Сабри Бумелха и Фарид Бенрамден (алжирци)

Монтана: няма

Локо (Сф):
няма

"Ботев" (Враца): няма

Берое: Антонио Ливраменто и Давид Каядо (португалци), Дюдоне Овона (камерунец), Елиаш Алвеш да Силва (бразилец)

Видима-Раковски: няма

Калиакра: Джордж Уеа (либериец)

Светкавица: няма