Селекционерът на младежките национали Александър Димитров осъществи много добър ход, викайки двама пълни дебютанти в състава. И забележете – става въпрос за момче, което от двегодишно живее в чужбина, както и за такова, чието баща е нигериец, а майка му е българка. Това са Йони Стоянов от израелския Апоел Квар Шаба и Силвестър Джаспър от английския Колчестър. Казват, че преди да ги извика, Александър Димитров е изгледал десетки техни мачове, висейки до ранните часове на денонощието над лаптопа.
Затова си решение треньорът заслужава похвала, а дали ще заслужи бурни овации – зависи от представянето на двете момчета с екипа на България. А и не само на тях. На младежите им предстоят две европейски квалификации – на 12 ноември гостуваме на Нидерландия, а четири дни по-късно приемаме Молдова.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн

Димитров вече е доказал, че притежава достатъчно добри качества, за да излиза с чест от тежките битки. А тази срещу нидерланците със сигурност ще бъде такава. Треньорът на България има достатъчно дълбочина в състава си. Залага на интересни схеми, които сменя по време на мачовете в зависимост от движението на резултата. Факти, които показват, че ненапразно е ходил на стаж в няколко западноевропейски клуба. Пък и работата му не е само да вдига реномето на младежките национали и да ги води към победите, но и да осигурява достатъчно качествен материал за мъжкия тим на България. Там има 8 негови момчета. Щеше да бъде добре, ако Доминик Янков можеше да помогне на младежите за важната битка с Нидерландия, но и без него те и Сашо Димитров ще се опитат да се справят. Ако не успеят, никой няма да ги укорява, защото юношеската школа на „лалетата“ е придобила популярност в цял свят. След това обаче мачът с Молдова у дома попада в графа „задължителна победа“. Но не бива да забравяме нещо много важно – голяма част от избраниците на треньора не са твърди титуляри в клубовете си, което малко или много затруднява процеса в младежкия национален тим.
По-важно обаче е друго – отличната взаимовръзка между младежите, водени от Александър Димитров, и мъжете, начело с Ясен Петров, да продължи. Защото от доста години за първи път виждаме подобно разбирателство между треньорите на младежкия и мъжкия състав на България.
Димитър АПОСТОЛОВ/БЛИЦ СПОРТ